Povestea cabanelor de la Bâlea Lac, de la cabana de vânătoare a lui Ceauşescu la cea care l-a găzduit pe Jean Claude van Damme
0
Cabanele din inima munţilor Făgăraş au fiecare poveşti fascinante, iar dacă aveţi drum în zonă vă puteţi caza în apartamentul care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, dar şi în camera unde a dormit câteva nopţi Jean Claude van Damme.
Paltinul, fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, a fost construită odată cu Transfăgărăşanul, din dorinţa expresă a dictatorului de a avea o locaţie personală pentru vânătoarea de capre negre.
Potrivit www.balea-turism.ro, vila a fost ridicată de trustul Carpaţi, unitate constructoare de elită în perioada comunistă, şi a fost finalizată în anul 1972, cu doi ani înainte de darea în folosinţă a Transfăgărăşanului. Până la forma vilei existentă în anul 1990 au avut loc mai multe schimbări, dictate în special de dorinţa lui Nicolae Ceauşescu de a avea un confort adecvat, cât şi de distrugerile cauzate de fenomenele meteorologice extreme.

Astfel, în anul 1974, în urma unei furtuni, vila a rămas fără acoperiş, acesta fiind în totalitate aruncat în lacul Bâlea. De atunci, s-a decis ancorarea acoperişului de corpul clădirii. În anul 1988 a fost introdus curentul electric de la reţeaua naţională, linia dublă Bâlea Cascadă -Bâlea Lac fiind realizată în aproximativ 6 luni. Acest lucru s-a datorat supărării lui Ceauşescu când, după o vânătoare în anul 1987, grupul electrogen care alimenta cabana Paltinu cu energie electrică a pornit cu greu.
Dormitorul dictatorului a rămas intact
De altfel, Nicolae Ceauşescu participa de multe ori la vânătoare de capre negre în zona Bâlea Lac, ultima oară în toamna 1989 şi locuia în apartamentul cu numărul 1 iar Elena Ceauşescu locuia în camera cu numărul 2. Nostalgicii Epocii de Aur şi amatorii de inedit pot petrece şi astăzi o noapte în apartamentul fostului dictator, unde se păstrează şi acum patul în care a dormit, noptierele, mocheta, dulapurile, comoda tv, colţarul, masa, fotoliile, perdelele, draperiile, lămpile, dar şi celebra măsuţă unde dictatorul împreună cu Elena Ceauşescu şi apropiaţii lor jucau şeptică.

După evenimentele din decembrie 1989, vila a trecut la fostul Oficiu Judeţean de Turism, iar din anul 1991 în proprietatea S.C.Bâlea Turism S.A.Sibiu. În anii 2007-2008 vila Paltinu a fost extinsă şi modernizată la forma actuală în cadrul unui proiect amplu. Cabana Paltinu dispune de 34 de locuri în 2 apartamente şi 15 camere din care 8 camere cu două paturi şi 7 camere cu pat dublu. Camera dublă în regim single costă 190 de lei pe noapte, camera dublă 230 de lei pe noapte, iar apartamentul, 300 de lei pe noapte, tarife care includ cazare şi mic dejun.
Cabana Bâlea Lac, gazdă pentru Van Damme
Tot la Bâlea Lac se află şi cabana cu acelaşi nume, situată pe malul lacului Bâlea. În vecinătatea acesteia, iarna, se ridică hotelul, iglu-urile şi biserica de gheaţă
“Prima cabană la lacul Bâlea a fost ridicată în anul 1904 de către Societatea Carpatină Transilvăneană şi inaugurată pe 29 august 1905. Era o construcţie de piatră prevăzută cu o singură cameră. În anul 1937 cabanei de piatră i-a fost adăugată încă o clădire de lemn. Actuala cabană a fost construită în anii 1948-1949, fiind inaugurată la 27 noiembrie 1949. Montarea liniei telecabinei a avut loc în anul 1975”, scrie Ilie Fratu în volumul “Poteci şi cabane în munţii Făgăraşului” apărut la Editura Sport-Turism Bucureşti în anul 1986.

Potrivit balealac.3x.ro, în anul 1995 un puternic incendiu a distrus cabana în totalitate, iar după cinci ani, în anul 2000, a început reconstrucţia actualei cabane, pe lac. În apropierea ei, lângă lac, a fost ridicată ulterior o a doua cabană, având împreună o capacitate de cazare de aproximativ 70 de locuri în camera duble, triple, cu 6 paturi sau garsoniere. Garsoniera cu două locuri costă 340 de lei pe noapte în sezon şi 275 în extrasezon, camera dublă 286 de lei pe noapte în sezon şi 220 în extrasezon, iar camera triplă, 396 de lei în sezon şi 310 lei în extrasezon.

Printre cei care au dormit la Bâlea Lac se numără actorul Jean Claude van Damme, care a filmat aici o reclamă pentru o marcă de bere.
Vă mai recomandăm:
Doi tineri din Sibiu vă aşteaptă în weekend, într-o gospodărie ţărănească superbă din Mărginimea Sibiului, cu proiecţii de filme în podul şurii, plimbări cu căruţa, precum şi cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti.
FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor
La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.
Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran
La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.