Ce este înecul uscat. Afecţiunea ne poate ucide şi la o zi după ce am fost la piscină sau la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înecul uscat poate surveni la câteva ore sau chiar şi la două zile după ce am fost la piscină sau am intrat în apa de mare. Este o afecţiune rară, care afectează în special copiii.

Vara este anotimpul perfect pentru o baie la piscină sau o bălăceală în mare. Trebuie avut mare atenţie, mai ales la copii. Cazul unui băiat de 10 ani din America a adus în atenţia lumii întregi pericolul înecului uscat, o afecţiune rară, dar de multe ori fatală. Copilul a fost la piscină, a înghiţit apă, iar când a ajuns acasă s-a simţit obosit. A mers la culcare şi a decedat în somn.

„Inecul uscat poate surveni atunci când o persoană, în special un copil, a fost la un pas de înecul clasic, dar a fost resuscitat şi salvat în primă fază. Poate apărea şi fără o experienţă traumatizantă. Dacă un copil s-a scufundat în piscină sau în mare accidental şi a înghiţit multă apă, este posibil ca o parte din aceasta să rămână în plămâni. Aceştia se inflamează şi se produce un edem pulmonar. Problemele pot apărea la câteva ore, dar şi la o zi sau două după ce am fost la piscină sau la mare“, spune medicul internist Florin Tudor.

Părinţii trebuie să fie foarte atenţi

Părinţii nu trebuie să intre în panică, dar trebuie să fie vigilenţi. „Inecul uscat este o afecţiune rară. Nu trebuie să intrăm în panică dacă copilul a înghiţit puţină apă şi a tuşit de câteva ori. Trebuie să fim însă atenţi la simptomele care apar în câteva ore sau a doua zi. Dacă copilul este somnolent, tuşeşte excesiv, are dureri de cap, probleme de respiraţie, dar şi greaţă sau vărsături, trebuie să îl ducem la un control medical pentru a elimina orice fel de suspiciune“, mai spune medicul.

Copiii trebuie supravegheaţi atent când se bălăcesc în mare sau în piscină. „Copiii nu trebuie lăsaţi singuri în piscină sau în mare, chiar dacă ştiu să înoate. Trebuie supravegheaţi în permanenţă. Pe lângă pericolul înecului uscat este şi cel al înecului silenţios. Dacă un adult ţipă şi se zbate atunci când este la un pas de inec, la copii nu este chiar aşa. Este nevoie de câteva secunde pentru ca plămânii unui copil să se umple cu apă şi căile respiratorii să se blocheze. Cei mici se scufundă direct, nu pot să ţipe după ajutor şi nici nu se zbat. De aceea este nevoie de mare atenţie din partea părinţilor“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite