Când oboseala devine un semnal de alarmă: ce boli ar putea să indice
0Oboseala accentuată trebuie să fie un semnal de alarmă atunci când apare fără motiv. Poate fi semnul unor boli grave, care, netratate, pot fi fatale.
Oboseala este normală atunci când facem efort fizic, muncim mult sau pierdem o noapte de somn. Însă atunci când suntem obosiţi în permanenţă fără un motiv anume poate fi semnul unor boli grave, care pot fi fatale.
Apneea în somn este una dintre afecţiunile extrem de periculoase. Dacă aţi dormit opt ore, dar vă treziţi mai obosiţi decât v-aţi culcat, atunci trebuie să mergeţi la medic. „Pacienţilor care au apnee li se opreşte practic repiraţia timp de 10 până la 30 de secunde. Respiraţia se poate opri şi de câteva zeci de ori pe noapte în funcţie de severitatea bolii. De multe ori, pacienţii se trezesc cu senzaţie de sufocare şi speriaţi, dar nu îşi dau seama din ce cauză. Mulţi pacienţi nu sunt diagnosticaţi, deoarece simptomele sunt subtile şi mulţi le ignoră sau le pun pe seama altor probleme. Apneea apare la pacienţii supraponderali, dar asta nu este o regulă. Trebuie să fiţi atenţi şi la sforăit deoarece este un semnal. Apneea poate fi fatală dacă nu este tratată“, spune Ioan Şerban, medic neurolog.
Boli de inimă sau de plămâni
Dacă obosiţi după ce aţi mers pe jos 100 de metri sau atunci când aţi urcat câteva scări puteţi suferi de boli de inimă. „Oboseala accentuată poate fi un semn de boli cardiovasculare. Arterele se pot înfunda din cauza unui regim de viaţă nesănătos. Obstrucţia face ca sângele să nu mai ajungă la inimă aşa cum trebuie. În timp, arterele se pot obtura complet şi atunci apare invariabil infarctul sau accidentul vascular. Dacă aveţi astfel de simptome trebuie să mergeţi de urgenţă la medic deoarece boala este în timp fatală“, spune medicul internist Florin Tudor.
Şi bolile de plămâni pot da semzaţie de oboseală permanentă. „Dacă aţi avut o răceală pe care aţi ignorat-o pe principiul că trece, dar obosiţi rapid, transpiraţi şi aveţi semne de somnolenţă trebuie să mergeţi la medic. Poate fi vorba despre o pneumonie. Există cazuri în care boala nu ne manifestă cu febră, aşa-zisa pneumonie atipică. Netratată poate duce la afectarea funcţiei plămânilor“, mai spune medicul.
Anemia ne face să ne simţim mereu obosiţi. „Anemia se manifestă prin carenţa de fier în organism. Corpul se simte mereu obosit şi este într-o stare permentă de letargie. Nu aveţi energie, poftă de mâncare, dar pot apărea şi stări de ameţeală. De asemenea persoanele cu anemie au senzaţie de frig. Anemia se depistează printr-o analiză simplă de sânge şi se tratează uşor“, mai spune specialistul.
Depresia, greu de tratat
Depresia este o boală care se poate manifesta prin oboseală. „Dacă v-aţi făcut analize şi nu aţi descoperit nimic alarmant, dar vă simţiţi obosiţi, nu vă mai bucură nimic, nu aveţi chef să ieşiţi din casă, atunci ar trebui să consultaţi în psiholog. Puteţi suferi de depresie. Este o boală parşivă, care nu apare neapărat la persoanele care au avut necazuri, au probleme financiare sau dezamăgiri. Poate apărea din cauze diverse şi este destul de greu de tratat“, mai spune medicul.
Dacă aveţi o problemă medicală cel mai important e să mergeţi la doctor.