Campanie de protejare a Muntelui Tâmpa de gratargii şi amatorii de plimbări cu ATV-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tampa cu sigla

Agenţia Metropolitană Braşov (AMB) a lansat miercuri campania „Prietenii muntelui Tâmpa”, demers care se subscrie prevederilor Strategiei Naţionale şi Planului de acţiune pentru Conservarea Biodiversităţii 2010 – 2020 – în care unul dintre obiectivele tematice este „Comunicarea, educarea şi conştientizarea publicului”.

Scopul campaniei este reducerea efectelor negative ale activităţilor antropice asupra stării de conservare a biodiversităţii din aria protejată Muntele Tâmpa, prin implicarea agenţilor economici locali şi populaţiei în acţiuni de refacere a infrastructurii turistice şi de ecologizare, dar şi de conştientizare prin voluntariat. 

AMB îşi propune chiar să amenajeze trasee pentru biciclişti, dar şi piste de alergare în zona rezervaţiei, astfel ca braşovenii care practică astfel de sporturi să aibă toate condiţiile optime pentru derularea activităţilor. „Deşi există amenajări pentru desfăşurarea turismului, acestea sunt uneori ignorate. S-au găsit vetre de foc sau urme de acces pe lângă potecile amenajate. De asemenea, sunt probleme în ceea ce priveşte accesul cu mijloace de transport motorizate în zona ariei protejate, dar şi depozitarea de deşeuri pe suprafaţa sau la limita ariei”, a explicat Dragoş David, directorul AMB.

Acesta a precizat că începând din luna mai vor fi blocate zonele prin care se pătrunde, în prezent, cu ATV-urile sau motocicletele pe Muntele Tâmpa şi, de asemenea, vor fi instalate indicatoare care vor interzice accesul acestor vehicule, dar şi că aprinderea focului este strict interzisă. Tot de luna viitoare, se va trece şi la aplicare de amenzi pentru cei care nu respectă aceste reguli, acestea ajungând la suma de 5.000 de lei pentru persoane fizice şi 50.000 de lei pentru persoane juridice. 

„Comportamentele neadecvate ale localnicilor şi turiştilor, în special în zona Dealul Melcilor periclitează specii de plante care alcătuiesc covorul vegetal al habitatelor traversate de căile de acces, iar fonic sunt deranjate speciile de faună. Se impune contracararea acestor comportamente, prin conştientizarea factorilor interesaţi, îndeosebi a celor care pot influenţa sistematic şi/sau semnificativ starea de conservare a biodiversităţii”, a punctat David. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite