Braşov: PORTRET / George Roşca a unit destinele a peste 40.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Direcţiei de Stare Civilă şi Evidenţa Persoanei Braşov a oficiat în cariera sa peste 20.000 de căsătorii. George Roşca lucrează din 1992 la Starea Civilă, iar din 2004 Direcţia pe care o conduce a preluat şi activitatea de evidenţă a persoanei.

Semnează anual circa 50.000 de documente, adică marea majoritate a acererilor şi răspunsurilor de la şi către cetăţeni. Numai în ultimii cinci ani, structura pe care o conduce a eliberat aproximativ 100.000 de cărţi de identitate.

Amintirile sale cele mai „savuroase" sunt legate, însă, de cele peste 20.000 de căsătorii pe care le-a oficiat. „Timp de 10 ani, între 1992 şi 2002, am fost singurul ofiţer de stare civilă care încheia în mod curent căsătorii. Eram înlocuit doar atunci când mă aflam în concediu. Din acea perioadă am reţinut multe situaţii, să le numim, atipice", ne-a declarat George Roşca.

Acesta ne-a relatat cum, la începutul anilor '90, o mireasă a intrat în... travaliu: „De când au intrat în sală am văzut că femeia avea o sarcină aproape de termen. Din cauza emoţiilor, probabil, imediat după ce a spus „Da" a intrat în travaliu. Din sală de oficiere a fost urcată direct în Ambulanţă şi a ajuns la Maternitate, unde a şi născut".  

O altă situaţie „atipică" se referă la un bărbat care nu a dorit cu nici un chip să renunţe la ideea căsătoriei. „A venit un cuplu şi a depus documentele pentru a se căsători peste 10 zile. După trei zile, cei doi şi-au retras hârtiile, însă, după alte două sau trei bărbatul a venit din nou să depună un dosar pentru căsătorie.

De această dată cu o altă femeie. Ne-a spus că nu vroia să piardă toate pregătirile care le făcuse deja pentru nunta cu prima femeie. Cel mai interesant este că îşi cunoscuse a doua parteneră în cele câteva zile după ce-şi retrăsese prima cerere", ne-a relatat Roşca.

Adevărat fan FC Braşov

George Roşca este un fan înrăit al echipei FC Braşov, fiind nelipsit de la meciurile „stegarilor". Chiar şi în biroul de la Primărie are afişate însemne ale echipei. „Încă din 1970, pe când eram un copil, merg la partidele Steagului.

Formaţia era una de tip ABA, adică ba juca în divizia A, ba în B şi apoi iar în A. Ca oricărui suporter îmi place când FC Braşov câştigă, însă atunci când pierde mă resimt chiar şi fizic. Şi acum îmi amintesc cum mă marcau retrogradările", spune George Roşca.

Acesta a fost unul dintre cei care mergea inclusiv în deplasări cu echipa şi care a trăit în tribună momentele maxime ale „stegarilor". A fost pe stadion la meciul memorabil cu Beşiktaş, când FC Braşov a dat trei goluri în mai puţin de cinci minute şi s-a calificat mai departe în cupele europene.

Acum George Roşca trăieşte cu speranţa că „problemele financiare nu vor duce la destrămarea echipei. Este reprezentativă pentru tot judeţul şi ar fi păcat să pierdem un adevărat simbol".

Întrebări şi răspunsuri:

Se poate administraţie fără politică?

Sigur că da, iar eu sunt un exemplu. Mă consider un tehnocrat, care se supune doar legilor în vigoare. Nu vreau să fiu acuzat de lipsă de modestie, însă din 1992, de când sunt aici, s-au schimbat multe şi mulţi.

Cât de importantă vă consideraţi munca?

Identitatea persoanei este unică, aşa că munca noastră o consider foarte importantă. Toate celelalte activităţi legate de un om, cu excepţia celei legate de identitatea ei, sunt colaterale. Depinde de munca noastră ca un om să fie individualizat în societate. Activitatea nu se schimbă, ci doar persoanele.

Ce-i place:

„Îmi place şi mă sensibilizează întrajutorarea umană. Îmi place atunci când oamenii îşi ajută semenii. Îmi aduc aminte de un caz care m-a emoţionat: un bărbat văduv, cu trei copii, care nu aveau nimic de mâncare. Au fost ajutaţi în urma unui apel".

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac ipocrizia şi linguşeala din partea subordonaţilor.  Nu am avut parte de aşa ceva, dar am văzut la alţii. Nu-mi place nici faptul că Braşovul arată uneori fără mişcare: am devenit sclavii Internetului şi televizorului şi nu mai ieşim afară".

Profil

Născut. 14 iunie 1957, Sfântu Gheorghe.

Studii. Facultate de Drept, Cluj Napoca.

Profesie. Jurist.

Familie. Căsătorit, are un copil.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite