Bastioanele şi turnurile Braşovului stau închise din cauza birocraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnurile şi bastioanele sunt închise de doi ani. FOTOArhivă.
Turnurile şi bastioanele sunt închise de doi ani. FOTOArhivă.

O eroare birocratică ţine de doi ani închise turnurile şi bastioanele din Braşov. Ele aparţin Consiliului Judeţean care le şi administrează de ani buni, dar în Cartea Funciară este trecută Primăria ca proprietar. Este nevoie de o hotărâre de guvern ca lucrurile să intre în normal.

Turnurile şi bastioanele Braşovului în care s-au băgat peste 1 milion de euro în renovări sunt închise de aproape doi ani. Problema este una birocratică. Curtea de Conturi a constatat, în urma unor controale efectuate în 2015 că, deşi acestea sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, de fapt ele au ca proprietar în Cartea Funciară Oraşul Braşov adică Primăria. Pentru a remedia situaţia este nevoie de o horătâre de guvern, care se lasă aşteptată.

Până când această hotărâre de guvern va fi emisă, 17 obiective turistice rămân cu lacătul pe uşă. Obiectivele turistice pot fi acum admirate doar pe dinafară. În această situaţie sunt:Turnul Negru, Cetatea Braşovului, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porţii (pod fortificat peste pârâul Graft), turnul de apărare de pe strada Castelului, turnul de apărare de pe strada George Bariţiu nr 12 şi Turnul Studenţilor (strada G. Bariţiu nr 24). 

Pagubă de 290.000 de euro

Cea mai mare dezamăgire este Primul Muzeu Virtual din România de la Bastionul Postăvarilor în care s-au investit 290.000 de euro. Banii au fost daţi de Consiliul Judeţean prin compania proprie- Consilprest. Muzeul a fost inaugurat în 2012, dar chiar şi la trei ani de la deschidere mergea în pierdere. Amortizarea investiţiei era de doar 10.280 de lei pe lună, adică 30.000 de euro pe an. Ar fi fost nevoie de cel puţin 10 ani pentru recuperarea banilor, asta dacă muzeul ar avea cheltuieli zero.Aşa că mai bine a fost închis. 

Muzeul Virtual de la Bastionul Postăvarilor este însă unul interesant. 32 de specialişti au muncit timp de şase luni la realizarea lui. Are două gigapanorame instalate pe mesele multitouch care prezintă Braşovul văzut de pe Tâmpa până în cel mai mic detaliu, utilizatorii acestor dispozitive având posibilitatea să exploreze oraşul printr-o simplă atingere de ecran. Pe dispozitivele multitouch instalate pe şevalete pot fi făcute tururi virtuale ale unora dintre cele mai importante monumente şi puncte de interes ale Braşovului: Biserica Neagră, Casa Sfatului, Prima Şcoală Românească, Zona Bastionului Graft (După Ziduri), Scheii Braşovului, Turnul Alb şi Turnul Negru.

Turnurile Braşovului, respectiv  Turnul Alb şi Turnul Negru sunt şi ele închise. Sunt însă atractive pentru turişti,  prezintă şi ele istoria oraşului şi oferă o superbă panoramă asupra Centrului Istoric. 

Retrocedare de 14 ani la Bastionul Ţesătorilor

Nici Bastionul Ţesătorilor nu poate fi exploatat la adevărata valoare din cauza unei retrocedări care durează de 14 ani. Epopea proprietarului Bastionului Ţesătorilor datează încă de după al doilea război mondial. Atunci statul român a naţionalizat construcţia, a preluat-o practic, dar nu a făcut şi modificările în Cartea Funciară. Proprietar apare Biserica Evanghelică care deţinea Bastionul Ţesătorilor şi înainte de naţionalizare. Cu toate acestea este nevoie de retrocedare deoarece statul român a intrat în posesia obiectivului turistic în timpul comunismului. Administrator al bastionului este Consiliul Judeţean Braşov. Nici Biserica şi nici Consiliului Judeţean  nu se încumetă să facă investiţii majore până când situaţia juridică nu se va clarifica. Biserica a decis însă să facă reparaţii de urgenţă pentru ca această clădire de patrimoniu să nu se deterioreze şi mai mult. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor este cea care trebuie să rezolve situaţia.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite