Băieţii deştepţi din energie au pus mâna pe CET Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele „Bepco" stau firme care fac parte din grupul ICCO şi consilierul local Mihai David. Preţul gigacaloriei, anunţat de „Bepco" este de 150 de lei, dar cel real va fi de peste 200 de lei, din cauza pierderilor pe reţea.

Citiţi şi:

O firmă „fantomă“, soluţia de salvare a CET Braşov

Din declaraţiile oficialilor locali lucrurile sunt foarte roz, dar detaliile despre noua firmă au fost ţinute în continuare la secret.

De fapt, în spatele firmei „Bepco" stau câteva societăţi şi persoane din domeniul energiei electrice, respectiv „ICCO E.S.", care şi-a schimbat denumirea, la 1 iulie 2010, în „Transformer Energy Supply SRL", care are ca obiect principal de activitate comercializarea energiei electrice, iar asociat este Simina Costan, „ICCO Electric SRL", „ICCO SRL", dar şi „Delcar Invest", societate unde este acţionar pe lângă Simina Costan şi consilierul local Mihai David, care de altfel, este şi director al Hidroelectrica.

De asemenea, „Bepco" a anunţat un preţ „bombă" de producţie a gigacaloriei, care i-ar face să se zgârie pe ochi pe braşovenii care s-au debraşat de la CET. Gigacaloria „Bepco" ar costa doar 150 de lei, preţ care de altfel este mult mai mic decât cel plătit de braşoveni iarna trecută.

Veriga slabă

Nu s-a spus faptul că facturile la încălzire nu vor putea fi ţinute sub control atâta timp cât actuala reţea de distribuţie produce pierderi, cele oficiale  recunoscute de conducerea CET fiind de 30-35%, care în realitate sunt şi mai mari. Astfel, în cel mai fericit caz, preţul plătit de braşoveni va fi peste 200 de lei/Gcal. De asemenea, mai rămâne o problemă de fond, respectiv neplata facturilor de către consumatori.

Primarul George Scripcaru a anunţat că vechiul furnizor de energie termică se va transforma în „Termoserv", societate a Consiliului Local, care se va ocupa de obţinerea unei finanţări nerambursabile pentru a reabilita reţeaua de distribuţie a agentului termic din oraş. Având în vedere perioada de criză prin care trecem, este puţin probabil să fie obţinute fondurile, iar înlocuirea vechii reţele nu este o investiţie care să fie făcută în cele câteva săptămâni, până la venirea anotimpului rece.

În acest context, este evident că preţul Gigacaloriei, fluturat în şedinţa de Consiliu Local, este rupt de contextul general şi este doar o acţiune de imagine. Apoi, rămâne nerezolvată chestiunea de fond: încasarea banilor de la clienţi şi posibilitatea de a-i debranşa doar pe rău-platnici. Pentru că în niciun caz „Bepco" nu va livra energie termică pe ochi frumoşi.

Şapte unităţi de cogenerare

Unităţile sunt asemănătoare celei puse în funcţiune anul trecut de „Eco-Heat", lângă CAF Metrom. Acestea vor fi, însă, de dimensiuni mult mai mari şi vor produce energie electrică, dar şi apă caldă şi căldură pentru 70% din braşovenii racordaţi la sistemul centralizat.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite