Animalele de la zoo sunt răsfăţate în zilele geroase FOTOGALERIE
0Chiar dacă noaptea, temperaturile au coborât şi până la minus 22 de grade Celsius, jaguarii, leii sau păsările exotice au stat liniştite în cuşti la temperaturi de până la plus 20 de grade.
Îngrijitorii de la Zoo Braşov au avut grijă ca acum, în sezonul rece, animalele să nu ducă lipsă de hrană consistentă, dar mai ales de căldură.
Depozitele sunt aprovizionate cu tot ce trebuie d-ale gurii pentru necuvântătoare, de la carne şi furaje, până la fructe de tot felul, dar şi medicamente.
„Automat, în această perioadă le suplimentăm raţia de hrană. Aceasta se calculează în funcţie de temperatură, stare fiziologică şi greutate“, ne-a explicat Dumitru Daneş, directorul Grădinii Zoologice Braşov. De exemplu, la prânz, struţii au fost răsfăţaţi cu salată, iar felinele au primit carne de pui. Porcii misteţi au avut o masă şi mai îmbelşugată cu ardei gras, cârnaţi şi crenvurşti.

Click pe poze pentru mai multe imagini cu animalele de la zoo într-o zi geroasă
Felinele au stat lângă sobe
Pentru că a fost foarte frig, şi de dimineaţă, la ora 9.00, fiind încă minus 14 grade Celsius, leii, jaguarii şi tigrii au preferat să rămână în cuşti, pe lângă sobe. Însă, la prânz, când razele de soare le-au pătruns în cuşti, au ieşit afară să facă spetacol pentru vizitatorii care s-au încumetat să dea o fugă până la zoo.
Cum de câteva zile încoase temperaturile au fost negative şi pe timpul zilei, convectoarele din adăposturi au mers încontinuu. „Toate exemplarele sunt născute aici, astfel că s-au adaptat la condiţiile meteo din zona noastră. În adăposturile animalelor cu origini exotice avem instalate convectoare pe gaz metan care asigură temperatura necesară supravieţuirii. De exemplu, la păsările exotice avem o temperatură de peste 20 de grade, iar în cuştile leilor este cam de 15 grade“, a mai precizat Daneş. Chiar dacă adăpostul struţilor este unul provizoriu, până ce vor fi gata noile spaţii, şi ei au parte de o sursă de încălzire, respectiv câteva becuri speciale care degajă căldură.
Zăpada, motiv de bucurie
Nu în ultimul rând, cum lacul din incinta grădinii a îngheţat bocnă, îngrijitorii au avut grijă şi de speciile de raţe şi de gâşte şi au pornit pompa de apă, astfel că acestea au o copcă unde se pot bălăci în voie şi pot fi admirate de vizitatori. Barza, care nu poate rezista la frig, a fost mutată alături de celelalte păsări exotice în spaţiul special construit.
Cei care s-au bucurat însă, de zăpadă şi de frig au fost urşii, mistreţii şi lupii, care nu au nici un fel de problemă cu gerul. Şi ei au primit însă, suplimente de hrană.