VIDEO Pelerinaj cu mii oameni la izvorul tămăduitor de sub Biserica Greacă din Brăila. Se spune că un orb şi-a recăpătat vederea
0De Îzvorul Tămăduirii, în prima vineri de după Paşte, Brăila devine loc de pelerinaj pentru credincioşii din toată ţara, care vin aici pentru a lua apă sfinţită de la izvorul de sub Biserica Greacă.
Legenda spune că izvorul de la Greacă a devenit „al Tămăduirii" încă de pe vremea lui Cuza Vodă, când, făcându-se lucrări la altarul bisericii, apa a ţâşnit, iar un orb şi-ar fi recăpătat vederea.
ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a binecuvântat mulţimea şi a sfinţit fântâna de sub altarul Bisericii. Împreună cu un sobor de preoţi, Înaltul Ierarh a oficiat Sfânta Liturghiei.

„Continuăm rugăciunea luminoși, călătorind cu Domnul Hristos. De data aceasta, priviți cu toții la icoana Preasfintei Sale Maici! O aveți sigur în casă! Dacă nu, Maica Domnului vă are în brațe pe toți! Ea este un <izvor> de vindecări, pentru ca noi să înviem din toate suferințele. O altă dimensiune a Sfintelor Paști este Maica Domnului, <medicul de gardă> 24 din 24 de ore! Mamelor, surorilor, creștinilor, deveniți <fântâni> de vindecare! Hristos a înviat!”, a transmis ÎPS Casian Crăciun.
Mii de oameni, la coadă pentru a lua apă vindecătoare
Credincioşii care au stat ore în șir la coadă, însă ei spun că a meritat deoarece „apa este vindecătoare de boli trupeşti şi sufleteşti”.
„Venim în fiecare an din județul Vaslui. Beau în fiecare dimineaţă, timp de un an, pe stomacul gol puţină agheazmă de aici de la Izvorul Tămăduirii. Este bună pentru tot felul de boli. Pe mine m-a ajutat mereu” , ne-a spus o credincioasă.

Lăcașul de cult a fost construit în secolul al XIX-lea şi este cel mai frumos monument istoric din Brăila. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1863, cu sprijinul numeroasei comunităţii elene din Brăila, care a obţinut aprobare pentru construire de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
În timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar.
Izvorul se gaseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar o singură dată pe an, de Izvorul Tămăduirii, imediat după Paşti. Numai în această zi preoţii deschid fântâna şi sute de bolnavi din toată ţara vin să primească agheasmă.

Până în anul 2000, apa din izvor se scotea cu o ciutură. Un credincios din Germania a donat bani pentru reamenajarea şi reconstruirea fântânii de sub altarul bisericii, cumpărându-se o pompă electrică de scoatere a apei.
Meşterul Italian Fernando Iacevoli este cel care a ornat interiorul Bisericii Buna Vestire. Tâmplăria bisericii a fost lucrată în stil neoclasic de către meşteri din Constantinopol. Este de culoare albă cu decoraţii aurite în basorelief.
După ce cupola bisericii s-a prăbuşit în 1868, reconstituirea acesteia s-a făcut de către Oscar Schwab, arhitectul german al Comisiei Europene a Dunării. Clopotniţa clădirii, dotată cu un ceas elveţian şi cu un clopot mare, a fost deteriorată de cutremurul din 1940 şi apoi consolidată.
„Lăcaşul de cult s-a bucurat de vizita Majestăţii Sale Regele Mihai şi Regina Ana în data de 19 iunie 1998. De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, James Rosapepe cu soţia, au vizitat biserica în data de 24 februarie 1999”, se arată în monografia Bisericii.