Un altfel de şcoală: elevii de la Găiseanca, pe urmele lui Aurel Vlaicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au făcut o excursie inedită. FOTO: N.Butnaru
Elevii au făcut o excursie inedită. FOTO: N.Butnaru

În săptămâna „Să ştii mai multe,să fii mai bun”, elevii şcolilor din Tichileşti şi Surdila Găiseanca,, Brăila, coordonaţi de prof. Eugenia şi Ionel Lăzărică,  au făut o excursie tematică, în zilele de 2 şi 3 aprilie a. c., urmând tradiţiile aviaţiei româneşti.

În cadrul activităţii, intitulate  „Aurel Vlaicu-100 de ani de la căderea în istorie”, elevii celor două şcoli au efectuat  o vizită la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene „Aurel Vlaicu” de la Bobocu, jud. Buzău,  unde,  la invitaţia conducerii unităţii militare, au urmărit un film documentar, cu prilejul aniversării a 101 ani de existenţă a bazei aeriene, despre zbor, pasiune şi sacrificiu,  în zările noastre albastre.

    Elevii au mers apoi  la simulatorul  ultramodern, unde au urmărit un impresionant zbor de luptă simulat, ce a dat cu acuitate senzaţia de realitate asistenţei, care,  la manevrele pilotului, de atac la sol şi de evitare a rachetelor interceptoare  ( lupinguri, tonouri şi immelmanuri ameţitoare ) , a scos sunete de uimire.

  Punctul forte a fost atins prin lansarea  „ rachetei aer-sol ” care a lovit chiar sediul simulatorului, de unde elevii urmăreau cu respiraţia tăiată lupta,  stârnind emoţii şi  „o puternică explozie”, care a lăsat în urmă „ un morman de ruine fumegânde ”.

  A urmat apoi, cu sprijinul nemijlocit al plt maj Marian Anca, vizita la hangarele unde se efectuau reparaţiile avioanelor reactive de şcoală şi atac la sol, unde elevii au fost introduşi în lumea celor pentru care meseria este, într-adevăr, o „ brăţară de aur ”, sprijinul tehnic fiind esenţial în asigurarea reuşitei misiunilor.

  "În continuare elevii au mers la pista de zbor,  unde avioanele  reactive de antrenament şi atac la sol,  IAR 99, de fabricaţie românească,  efectuau zboruri de antrenament,  în dublă comandă ( elev şi instructor ) după alimentare şi verificare tehnică, ocazie cu care şcolarii prezenţi au primit explicaţii de la o elevă şi un elev, piloţi debutanţi, cu privire la principiile care stau la baza zborului reactiv, dar mai ales explicaţii afective,  cu privire la dragostea faţă de înălţimi şi  momentul  din copilărie,  în care au  căpătat această pasiune", ne-a declarat profesor Ionel Lăzărică.

   Unul dintre momentele importante ale excursiei a fost vizita la Băneşti, lângă Câmpina, locul în care,  în fatidica zi de 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu s-a prăbuşit cu avionul construit de el ( A. Vlaicu II ) în încercarea eroică de a trece Carpaţii şi a uni simbolic Muntenia şi Transilvania. 

  Elevii au depus flori la monumentul închinat acestui mare român , despre care unii cercetători, invocând date şi indicii discutabile dar şi cântecul care circula pe atunci prin Ardeal ”Ce ţi-au făcut Vlaicule?”, spun că zborul respectiv ar fi fost sabotat.

  Excursia tematică s-a sfârşit cu vizita la Muzeul Aviaţiei şi la  Muzeul Militar Naţional”Regele Ferdinand I” , din Bucureşti, unde elevii au fost invitaţi să participe,  în luna mai,  la cea de-a XIII a ediţie a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”.

  "Aici, elevii au urmărit evoluţia aviaţiei româneşti şi străine, de la Traian Vuia  şi Aurel Vlaicu şi avioanele lor romantice, trecând pe la Alexandru Şerbănescu  asul vânător din Al Doilea Război Mondial,  cu peste 40 de avioane inamice doborâte şi ajungând la aviatorii  militari contemporani şi zborul lor supersonic", ne-a declarat profesor Ionel Lăzărică.

    Ştim că în viaţă „al doilea” este mereu în umbră; cine ştie astăzi cine a traversat în zbor,  a doua oară, Canalul Mânecii sau Atlanticul? Nimeni, sau aproape nimeni. În consecinţă,  aş dori să alăturăm eroismului lui Vlaicu , care,  precum Tudor din Vladimiri,  a îmbrăcat” cămaşa morţii”,  încercând să treacă în zbor  Carpaţii, extraordinara modestie a lui Mircea Zorileanu  ( astăzi aproape necunoscut ) care a trecut în zbor , după moartea lui Vlaicu,  Carpaţii,  după ce,  în prealabil, i-a spus că era să-i treacă din greşeală,  dar s-a întors şi i-a cedat lui Vlaicu  această onoare, recunoscându-i valoarea de simbol.

"Am convingerea că după această excursie şi după explicaţiile primite, elevii  noştri nu vor mai privi un avion în zbor fără să-şi amintească de Vuia, de Vlaicu şi ceilalţi „români   minunaţi şi maşinile lor zburătoare”, ne-a mai declarat prof. Ionel Lăzărică,  unul dintre organizatorii excursiei.
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite