Scump: Grupul statuar Traian din fosta Piaţă Sf. Arhangheli Brăila va fi reabilitat cu 400.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este valoarea estimată de Primărie pentru lucrările de restaurare la monumentul istoric. Grav afectat de trecerea timpului, Grupul Statuat Traian este în ruină. Autorităţile vor scoate de la bugetul local suma necesară lucrărilor de restaurare fără ca monumentul istoric să fie mutat.

Consilierii locali municipali şi-au dat acordul în unaminitate pentru restaurarea Grupului statuar Traian, construcţie aflat în Piaţa Traian. Comisia zonală a monumentelor istorice a decis restaurarea monumentului fără dislocarea de pe amplasament.

Costurile estimate pentru această operaţiune se ridică la 400.722 lei fără TVA, iar durata lucrărilor este de patru luni şi nouă zile. Monumentul este în patrimoniul naţional.

image

„Având în vedere starea accentuată de degradare a grupului statuar Primăria Municipiului Brăila a demarat formalităţile legale necesare pentru restaurarea acestui monument istoric, obiectivul fiind înscris în lista obiectivelor de investiţii anexă la bugetul local aprobat pentru anul 2010", spune Marian Ion, arhitectul şef.

Lucrări costisitoare

image

Documentaţia necesară restaurării a fost întocmită de specialiştii firmei „Engineering Project Development" SRL Bucureşti pe fazele Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, Proiect Tehnic şi Detaşii de Execuţie.

Pieţele încing spiritele la şedinţa Consiliului Local Municipal Brăila/Află de aici ce au propus consilierii

Suma estimată de autorităţi este considerată de o parte dintre brăileni mult prea mare, în timp ce alţii cred că investiţia merită.

„Face cam mult dacă stau să transform în bani vechi. Poate sunt costisitoare lucrările la monumentele istorice", spune Valeria Banu, 38 ani.

image

„Înainte era mai frumos, toate erau mai frumoase. Lucrurile s-au schimbat în rău acum, e bine că se mai face câte ceva", spune Ion Chitoiu, pensionar din Brăila.

image

Şi o parte dintre consilierii locali au fost băgaţi în ceaţă de valoarea proiectului, Petrică Popa declarând: „În material există cifre care nu m-au lămurit şi nu ştiu dacă vor fi depăşite".

Cu toate acestea, primarul Aurel Simionescu susţine că nu se va trece de 400.000 de lei.

Lecţie de istorie din 1906

Grupul statuar Traian este monument de for public de referinţă pentru Brăila, dezvelit în 1906 în centrul istoric al oraşului. Iniţiatorul acestui demers a fost profesorul N. Chicireanu, concepţia aparţine arhitectului Ion Traianescu, iar realizatorul componentelor artistice este sculptorul Take Dimo Pavelescu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite