Scandal: Asociaţiile de proprietari din Brăila acuză CET-ul de lipsă de transparenţă în calcularea penalităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (FUAP) Brăila, Marian Covache, este nemulţumit de modul în care operatorul local de termoficare stinge datoriile asociaţiilor pe măsură ce acestea achită din facturi.

Într-o conferinţă de presă, Marian Covache, a explicat că Legea 175/2010 care permite ştergerea dobânzilor şi penalităţilor la utilităţi, dacă se achită integral datoria de bază, poate fi aplicată în baza normelor de aplicare a Legii 230/2007 privind organizarea şi funcţionarea AP-urilor. Factorii responsabili de la CET nici nu vor să audă de aşa ceva.

Aberaţii legislative: Ca să iei ajutor pentru încălzire trebuie să ai şcoală, să faci zeci de drumuri şi să completezi un top de hârtie

Lege neînţeleasă

Dacă prevederile actului normativ s-ar fi aplicat, datornicii ar fi avut la dispoziţie 12 luni, mai precis perioada iulie 2010 - iunie 2011, în care să scape de penalităţi.

Prefectul Brăilei acuză primarii că fac raportări din burtă

"Articolul 2 al acestei legi, publicată în iulie 2010 în Monitorul Oficial, stabileşte că proprietarii care îşi achită integral datoria de bază către Asociaţia de Proprietari din care face parte, vor fi scutiţi de la plata penalităţilor. Mai departe, sumele cu titlu de penalităţi datorate de către AP furnizorilor de servicii de utilitate publică vor fi anulate din obligaţiile contractuale existente între AP şi furnizori. În mod eronat s-a insinuat ideea că această lege nu poate fi aplicată din lipsa unor norme de aplicare, pentru că legea pe care noul act normativ o modifică are deja norme de aplicare", a spus Covache.

Scandal: Şeful Inspectoratului Şcolar este acuzat că a adus învăţământul brăilean la "coada vacii"

El a insinuat că pe fondul neînţelegerilor privind aplicarea noii legi, chiar şi instanţele locale ajung să dea soluţii nefavorabile AP-urilor şi în dauna proprietarilor de apartamente.

Târgul auto deschis recent de Primăria Brăila este gol, iar samsarii îşi vând maşinile pe trotuar

"CET Brăila a încasat de la asociaţii o lungă perioadă de timp sume care au fost evidenţiate în contul penalităţilor, iar datoriile curente erau lăsate să curgă. Normal că penalităţile s-au mărit lună de lună, ajungându-se în situaţia cel puţin ciudată în care acestea să depăşească datoria de bază. Era mult mai normal ca, de comun acord cu asociaţiile, compania să fi acceptat să stingă cu o treime din sumele achitate penalităţile, iar două treimi să stingă datoria curentă. Chiar dacă asociaţia Habitat la care suntem afiliaţi nu a îmbrăţişat din prima această nouă lege 175/2010, acest act trebuie aplicat şi respectat cu atât mai mult de municipalitate, în calitate de acţionar majoritar al SC CET. Nu garantează nimeni că penalităţile se vor plăti în intervalul specificat în lege, dar dacă actul normativ există noi considerăm că trebuie respectat", a încheiat Covache.

Reprezentanţii FUAP acuză CET-ul de lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte modul de calcul al penalităţilor şi sursa acestora.

Exclusiv: Brăila are 46 de milioane de euro pentru a face prima "autostradă" românească pe Dunăre

Cert este că deşi instanţa a dat câştig de cauză CET-ului în majoritatea dosarelor deschise împotriva asociaţiilor de proprietari cu datorii, recuperarea banilor va fi dificilă atâta timp cât asociaţiile nu reuşesc să adune bani de la oameni, iar AP-urile nu au bunuri care pot fi executate.

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite