Primul segment din planşeul uriaşului pod peste Dunăre de la Brăila a fost livrat către constructor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Pod Suspendat Brăila/Facebook
sursa: Pod Suspendat Brăila/Facebook

Pe şantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, constructorii se pregătesc să ridice primul segment de tablier metalic din cele 86 care vor forma structura suprafeţei de rulare. În cursul zilei de marţi, 16 februarie, primul segment al podului a părăsit incinta Şantierului Naval Brăila.

Podul suspendat de la Brăila va avea 86 de segmente metalice de câte 25 de metri lungime, fiecare având o greutate de 250 de tone. Acestea vor fi sudate între ele şi vor forma calea de rulare a noului pod peste Dunăre. Toate tablierele metalice au fost executate la Şantierul Naval VARD Brăila. 

„Antreprenorii au o ţintă ambiţioasă de a ridica şi suda două segmente în fiecare zi dar, chiar dacă nu o vor atinge, toată operaţiunea poate fi gata în două-trei luni. Din acel moment podul intră în linie dreaptă. Cerem celor de la WeBuild şi oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să facă toate demersurile necesare deschiderii circulaţiei pe pod, pe varianta de sud (Măcin), până cel târziu în decembrie 2022”, au transmis recent reprezentanţii Pro Infrastructura. 

Pentru montarea segmentelor de tablier, timp de aproximativ trei luni, pe şoseaua dig Galaţi-Brăila vor fi restricţii de circulaţie.

„Pe şoseaua dig Brăila-Galaţi, în zona ancorajului pod Brăila-respectiv accesul constructorului către turnul Braila, vor fi impuse restricţii de circulaţie prin limitarea vitezei şi devierea tuturor vehiculelor prin drumul de serviciu construit provizoriu. Aceste restricţii vor fi menţinute până la finalizarea montării segmentelor de tablier, aproximativ trei luni de zile”, a anunţat Esanu Viorel, reprezentant constructor.

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va fi cel mai scump pod construit vreodată în România. 

Construcţia face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea. Podul va avea, la final, doi kilometri lungime şi o înălţime de aproape 200 de metri. Potrivit datelor tehnice, firele de oţel care se vor împleti şi vor forma cele două cabluri de ancoraj de la podul suspendat peste Dunăre vor avea o lungime de 81.000 de kilometri.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul tulcean. Este ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa, ca dimensiune. 

Drumul principal Brăila-Jijila are o lungime de 19,095 kilometri, cu patru giratorii şi un nod rutier. Până la km 7+940 va avea două benzi de circulaţie pe fiecare sens, iar de acolo - câte una pe sens. Drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin are o lungime de 4,328 kilometri şi are o bandă de circulaţie pe fiecare sens, cu două intersecţii. 

Licitaţia pentru realizarea podului suspendat peste Dunăre a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, în condiţiile în care 18 luni sunt alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie. Investiţia se ridică la aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională. 

Vă recomandăm şi: 

Operaţiune complexă la Podul peste Dunăre. Japonezii vor monta cablurile principale pe o distanţă de 2 kilometri

Orban, la podul peste Dunăre de la Brăila: Eu recunosc intervenţia domnului Tudose, spre deosebire de alţii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite