Polițist fugărit și atacat cu pietre de un șofer beat, după o încercare de încătușare ratată

0
Publicat:

Un agent de Poliție a fugit ca să scape cu viață după ce nu a reușit să încătușeze un șofer care îl amenințase cu moartea. În instanță a cerut daune morale pentru i-a fost afectată imaginea în comunitate.

Polițistul a luat-o la fugă după ce șoferul a început să arunce cu pietre în el FOTO arhivă Adevărul
Polițistul a luat-o la fugă după ce șoferul a început să arunce cu pietre în el FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv în 26 ianuarie pe D.D.V., un tânăr din comuna brăileană Movila Miresii (Brăila), la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru conducerea unui vehicul fără permis și ultraj.

Individul a fost protagonistul unui incident violent pe 22.06.2020 în localitatea amintită, când un echipaj de Poliție a pornit în urmărirea mașinii pe care o conducea, despre care primiseră informații că se deplasa haotic în trafic și chiar lovise o mașină și fugise de la locul accidentului.

Polițiștii au identificat autovehiculul, iar la scurt timp șoferul a oprit mașina și atât el, cât și pasagerul din dreapta au deschis portierele și au rupt-o la fugă.

Agenții de poliție au găsit două baionete în mașină, pe care le-au dus în autospeciala de Poliție, moment în care acțiunea a luat o întorsătură neobișnuită.

Șoferul și pasagerul din dreapta au apărut de nicăieri și au încercat să deschidă autospeciala de Poliție pentru a recupera baionetele.

„A folosit expresii nepotrivite. În momentul imediat următor, după ce a reproșat ridicarea baionetelor, D.D.V. a încercat să pătrundă în autospeciala de poliţie, ca să le recupereze, punând chiar mâna pe mânerul portierei stânga spate, însă eu l-am îndepărtat şi nu a reușit acest lucru”, a relatat polițistul în instanță.

„M-am retras alergând”

Individul a devenit imediat agresiv în limbaj și pentru că era cunoscut ca o persoană violentă, cu antecedente penale, condamnat anterior pentru ultraj, oamenii legii au decis să îl imobilizeze și să îl încătușeze.

Unul dintre polițiști a pulverizat spray lacrimogen către șofer și a încercat să îi pună cătușele, urmărindu-l 10-15 metri pe stradă,  dar nu a reușit, moment în care lucrurile au luat-o complet razna.

Șoferul a început să îl amenințe cu moartea pe polițist și a început să arunce asupra lui cu pietre de mari dimensiuni, dar polițistul a reușit să se ferească și a fugit către autospeciala de Poliție ca să scape cu viață.

„M-am retras alergând către strada Cireşilor, deoarece, în şirul de evenimente desfăşurate, D.D.V. ajunsese să fie poziţionat între mine şi autospecială şi nu mă puteam retrage acolo fără să fiu lovit de pietre.

Am alergat sătre strada Cireşilor pentru încă 30 metri, timp în care D.D.V. continua să arunce cu pietre după mine, să mă înjure şi să mă ameninţe; la un moment dat, m-am oprit şi am întrezărit ocazia să alerg pe lângă el către autospecială, lucru pe care l-am şi făcut.

De asemenea, cât timp alergam către autospecială, D.D.V. continua să arunce cu pietre după mine. Pe tot timpul cât mă retrăgeam în alergare, nu am încetat să mă şi feresc de pietrele aruncate de D.D.V., astfel că nu am fost lovit de nicio piatră, deşi au trecut razant pe lângă mine, în special în zona picioarelor...”, a relatat omul legii.

„Nu mai aveam situația sub control”

Când a ajuns la autospeciala de Poliție, polițistul s-a urcat în ea alături de colega lui de serviciu și a demarat în trombă, considerând că este depășit de situație, iar viața le-ar putea fi pusă în pericol.

„Am luat decizia de a ne retrage deoarece eram depăşiţi numeric - şi ca forţă, şi nu mai aveam situaţia sub control”, spune polițistul.

Declarația acestuia a fost confirmată și de colega de patrulare a polițistului, care a povestit că și-a văzut colegul fugind mâncând pământul, cu șoferul pe urmele lui.

„Nu am văzut în totalitate ce a făcut colegul meu, dar am văzut cum la un moment dat colegul meu alerga spre mine, celălalt alerga după el, iar colegul meu mi-a zis să pornim maşina şi să mergem”, a relatat polițista.

A cerut daune pentru că i-a afectat imaginea în sat

În fața instanței, șoferul recalcitrant a declarat că l-a înjurat pe poliţist, dar nu l-a ameninţat şi nici nu a aruncat cu pietre în el. Cu privire la faptul că a fost surprins de camerele de supraveghere conducând autoturismul respectiv, D.D.V. a precizat că este posibil ca persoana din imagini să fie fratele său cu care seamănă foarte mult.

Ulterior, a revenit asupra declarației și a recunoscut că el a condus mașina în ziua incidentului, dar nu a recunoscut ultrajul la polițist.

Polițistul a cerut daune morale de 10.000 de lei pe motiv că i-ar fi fost afectată imaginea prin faptul că a fost fugărit pe stradă, dar judecătorul care a instrumentat cazul a considerat că pretențiile nu se justifică.

„Instanţa nu consideră că persoanei vătămate i-a fost produs vreun prejudiciu de imagine prin ameninţările aduse de către inculpat. Modul de desfăşurare al evenimentelor nu a generat o acţiune de amploare care să afecteze imaginea poliţistului… în cadrul comunităţii”, a stabilit magistratul gălățean.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite