De ce a fost capabil un deținut după ce a aflat că va fi sancționat. L-a luat la țintă chiar pe directorul închisorii

0
Publicat:

Bărbatul și-a pierdut cumpătul când a fost anunțat că va fi sancționat pentru distrugerea unui bun din penitenciar și a spart cu capul două geamuri, iar apoi a aruncat cu o bucată de geam în directorul adjunct, rănindu-l destul de grav.

Deținutul a primit 2 ani de închisoare pentru ultraj FOTO arhivă Adevărul
Deținutul a primit 2 ani de închisoare pentru ultraj FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați l-a condamnat pe V.C., un deținut încarcerat inițial la Penitenciarul Galați, la doi ani de închisoare pentru ultraj. Bărbatul primise anterior și alte pedepse pentru comiterea a diverse infracțiuni, astfel că acestea au fost contopite, iar în final va avea de executat șapte ani de închisoare. În plus, a fost obligat să îi plătească directorului adjunct al închisorii daune morale de 5.000 de lei. Decizia instanței nu este definitivă.

Fapta a avut loc pe 29.07.2016, imediat după ce deținutul fusese audiat în comisia de disciplină a penitenciarului, când a fost anunțat că va fi sancționat pentru că a distrus un bun.

Bărbatul a fost liniștit în timpul audierii, dar când a fost preluat pentru a fi dus în camera de deținere, în mod cu totul neașteptat, a lovit cu capul geamul de la o ușă de acces, iar apoi a repetat isprava și cu geamul de la ușa bibliotecii înainte ca personalul din penitenciar să reușească să îl liniștească.

Pentru că al doilea geam era întărit cu plasă de sârmă, nu s-a spart în totalitate, iar deținutul a rămas imobilizat, riscând să se rănească grav. Directorul adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, care făcuse parte din comisia de disciplină în acea zi, a încercat să discute cu deținutul.

Diagnosticat cu tulburări grave de comportament

Acesta a profitat de faptul că un agent de penitenciar l-a ajutat să își elibereze capul și a luat o bucată de geam, pe care și-a pus-o mai întâi la gât, apoi a aruncat-o în direcția directorului, rănindu-l destul de grav în zona abdomenului.

„Imediat s-a procedat la imobilizarea inculpatului cu cătuşe în poziţia cu mâinile la spate şi a fost condus la cabinetul medical pentru a primi îngrijiri deoarece sângera în zona capului ca urmare a spargerii celor două geamuri, iar ulterior a fost transportat la o unitate spitalicească”, au stabilit anchetatorii.

Deținutul, care în prezent este încarcerat în penitenciarul Mărgineni, a susținut în fața instanței că ar fi fost provocat de agenții de penitenciar care îl păzeau să se manifeste violent, dar după vizionarea înregistrării video din zona unde a avut loc incidentul, instanța a concluzionat că afirmațiile sale sunt neadevărate.

„Instanța are în vedere faptul că inculpatul la momentul săvârșirii infracțiunii prezenta tulburare de personalitate tip emoțional-instabil, deficiență mintală ușoară cu grave tulburări de comportament. Astfel, având în vedere aspectele expuse anterior, instanţa, apreciază că aplicarea faţă de inculpat a unei pedepse cu amenda penală nu este suficientă şi proporțională cu fapta comisă, nefiind de natură a asigura realizarea scopului pedepsei, impunându-se aplicarea unei pedepse cu închisoarea”, este concluzia judecătorului care a instrumentat cazul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite