O navă încărcată cu cereale este blocată de trei zile pe Dunăre, lângă Brăila, după ce a eşuat pe un banc de nisip

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava eşuată în apropiere de Brăila FOTO Obiectiv Vocea Brăilei
Nava eşuată în apropiere de Brăila FOTO Obiectiv Vocea Brăilei

Mai multe remorchere au încercat, fără succes, să elibereze nava eşuată – „Vera Rose”, sub pavilion Vanuatu - aşa că s-a trecut  la descărcarea unei părţi a mărfii într-o barjă, în speranţa că prova se va ridica de pe fundul apei. Există şi ipoteza că nava ar putea rămâne blocată până mai creşte nivelul fluviului.

O navă cu pavilion înregistrat în exotica ţară Vanuatu a eşuat pe Dunăre, joi, în apropiere de Brăila, la kilometrul 175. Vaporul – denumit „Vera Rose” - este încărcat cu peste 8.000 de tone de cereale pe care le transportă din Insula Mare a Brăilei către Orientul Mijlociu, iar accidentul naval s-a produs pe fondul unei manevre de întoarcere.

Potrivit informaţiilor transmise de Biroul de Presă al Autorităţii Navale Române (ANR), nava pornise în marş aval către Sulina, iar în urma incidentului nu a suferit avarii şi nici nu a pus în pericol navigaţia pe Dunăre. În termeni marinăreşti, nava „a atins uscatul, punându-se cu prova pe nisip”, în afara şenalului navigabil.

În prima fază, s-a intervenit pentru ranfluarea vaporului cu un remorcher al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, după care a mai fost cooptat un remorcher de la şantierul naval, însă totul a fost în zadar.

Vineri, s-a trecut la operaţiuni de golire a unei părţi din încărcătură (de la prova), într-o barjă ancorată în apropiere, însă deocamdată metoda nu a funcţionat. Cei de la ANR se tem că nava ar putea rămâne blocată până nivelul Dunării (care este foarte scăzut, destul de aproape de cota minimă a ultimei jumătăţi de secol) până când apa va mai creşte.

Deşi s-a vorbit despre o manevră imprudentă, este de spus că zona unde s-a făcut manevra este, totuşi, zona oficială de rondou pentru navele maritime, după cum a explicat conducerea AFDJ Galaţi. În acelaşi timp, însă, există semnale că zona este colmatată foarte mult şi nu mai prezintă siguranţă, mai ales că nivelul fluviului este foarte scăzut.

Dorian Dumitru, directorul adjunct al amintitei instituţii, a declarat că, după ce nava „Vera Rose” va fi deblocată, în zonă se vor face măsurători noi, pentru a se vedea cum se mai prezintă albia fluviului. Acesta a precizat că dacă va fi nevoie se vor efectua operaţiuni de dragaj sau de semnalizare. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite