Mafia cursurilor de calificare fictive pe bani europeni. Doi oameni de afaceri din Brăila, trimişi în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit procurorilor anticorupţie, cei doi au întocmit acte false cum că ar fi organizat cursuri de tragere cu armament în poligon şi de antrenament fizic (specifice activităţii de agent de pază). Prejudiciul constatat de procurori se ridică la aproape 600.000 de lei.


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Cornel Muşat şi Radu Manea, ambii din Brăila, în sarcina cărora s-au reţinut mai multe infracţiuni legate de gestionarea fondurilor europene.

Cornel Muşat, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, este acuzat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene” şi de „omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii, pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, în formă continuată”.

Radu Manea, la data faptei manager de proiect, este acuzat cu privire la săvârşirea infracţiunii de „complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Ce constată procurorii în rechizitoriu

În luna septembrie 2010, inculpatul Muşat Cornel, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, beneficiară a proiectului „Acordă-ţi o şansă!”, a depus, în două rânduri, la Organismul Intermediar Regional pentru POSDRU mai multe documente ce conţineau aspecte necorespunzătoare realităţii, având ca urmare admiterea cererii de finanţare în etapa verificării administrative şi a eligibilităţii şi, implicit, obţinerea unei finanţări nerambursabile în valoare de 596.097 lei.

Ulterior, în perioada martie 2011- octombrie 2012, inculpatul Muşat Cornel, în calitate de lector - pregătire practică şi fizică- în cadrul proiectului amintit mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatului Manea Radu, a întocmit mai multe documente justificative (condici de prezenţă, rapoarte de activitate etc.) care atestau în fals prezenţa la cursuri a unor persoane, dar şi efectuarea în totalitate sau parţială a unor cursuri specifice – educaţie fizică, tragere cu armamentul din dotare.

Aceste documente au fost folosite în susţinerea cererilor de rambursare a fondurilor, în valoare totală de 596.097 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Ilie Marian, cu privire la săvârşirea infracţiunii de „complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite