Lacul cu cea mai sărată apă din România. Așezarea unde o mireasă s-a pierdut într-o iarnă cumplită
0Este vorba de Lacul Movila Miresii, aflat în județul Brăila, cunoscut drept cel unul dintre mai sărate din România. În urmă cu sute de ani, o mireasă s-a pierdut chiar lângă movila care poartă numele localității.

La 30 de kilometri de orașul Brăila, pe DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat, în localitatea Movila Miresii, locul în care s-ar fi pierdut o tânără, în urmă cu 240 de ani, există lacul cu cea mai sărată apă din România.
Sărurile din acest lac provin din izvoarele subterane, iar nămolul lacului din Movila este benefic pentru vindecarea bolilor de piele, ginecologice, de oase şi nu numai.
Potrivit specialiștilor, este un lac de crov, în termeni geologici, format într-o adâncitură în sol, o scobitură în care se adună apă de la ploaie, dar şi din pânza freatică. Nămolul din lacul Movila Miresii este unul sapropelic sulfuros cu calităţi terapeutice deosebite și cu gradul de mineralizare cel mai mare din țară. Din punct de vedere chimic, apa lacului este clorurată, sodică, magneziană, iodurată.
Dacă pe timpul comunismului, lacul era exploatat fiind vizitat de turiști, după Revoluţie locul a fost dat uitării. Doar localnicii mai merg ocazional la lac să se trateze de dureri de oase și piele.

Mai mult, canicula și lipsa precipitaţiilor din ultimii ani au dus la secarea aproape completă a Lacului Movila Miresei, transformându-se într-un câmp de minerale. Lacul „revine la viață” în perioadele când plouă mai mult timp.
Potrivit presei locale, analizele chimice au scos la iveală faptul că beneficiile terapeutice ale apei sărate și nămolului depășesc în concentrații pe cele ale Lacului-Sărat sau Lacului Techirghiol.
Legenda miresei pierdute
La intrarea în satul Movila Miresii, din județul Brăila, este o colină mică care a dat și denumirea satului, dar care are și o legendă care s-a perpetuat sute de ani. O mireasă s-a pierdut chiar lângă movila care poartă numele localității.
Legenda spune că o mireasă s-a pierdut într-o iarnă cumplită, când sătenii din Scorțaru Vechi o duceau acasă la mire, într-un alt sat. La un moment, mireasa a căzut din căruță, iar nuntașii nu au observat.
Era iarnă și o zăpadă foarte mare, iar tânăra fată a căzut lângă o movilă. Ea a fost găsită de un cioban de la stâna din apropiere, de care s-a îndrăgostit.

Legenda integrală am găsit-o pe site-ul comunei Movila Miresii.
„Pe drumul dintre tarlele Huieni și Scorțaru treceau săniile cu nuntașii care trebuiau să ajungă la casa mirelui. Zăpada acoperise drumurile și totul părea pustiu. Bărbații se chercheliseră și cântau, ca și cum ar fi făcut în ciuda viscolului care urlă cu furie.
Dar, viorile lăutarilor și chiuitul femeilor nu reușeau să acopere zgomotul înfiorător al crivățului care parcă zguduia pământul.
În acest infern, în galopul dezlănțuit al cailor speriați de hărmălaia din jur, la un hop, mireasă a fost aruncată din sanie chiar lângă o movilă. Nuntașii, gălăgioși și înfofoliți în cojoace, n-au observat lipsa miresei, astfel că și-au continuat drumul.
Fata a strigat, dar nimeni nu a auzit-o. A început să plângă la gândul că va cădea în colții înfometați ai lupilor”, arată oamenii locului.
În apropierea movilei se află o stână ai cărei câini au simțit prezența unei persoane străine. Lătratul a atras atenția ciobanilor, care au ieșit să vadă ce se întâmplă. Au găsit-o în zăpadă pe tânăra mireasă.
„Fiul ciobanului, un tânăr chipeș, s-a îndrăgostit pe loc de ea. Fata a uitat repede de cel cu care urma să se căsătorească. Tânărul ciobănaș avea ochii atât de plini de dragoste, încât i-a furat inima. Ei s-au căsătorit și au construit prima casă de pe aceste locuri. Au numit-o Movila Miresii, în amintirea întâmplării care i-a unit”, se povestește pe site-ul Primăriei Movila Miresii.
Movila Miresii este o comună care are în jur de 4.000 de locuitori şi se află la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Brăila.