Legenda miresei pierdute. Un sat din Brăila a fost numit în amintirea întâmplării dramatice

0
Publicat:

La intrarea în satul Movila Miresii, din județul Brăila, este o colină mică care a dat și denumirea satului, dar care are și o legendă care s-a perpetuat sute de ani. O mireasă s-a pierdut chiar lângă movila care poartă numele localității.

Imagine din Biserica din comuna Movila Miresii FOTO: Arhivă, Adevărul
Imagine din Biserica din comuna Movila Miresii FOTO: Arhivă, Adevărul

Legenda spune că o mireasă s-a pierdut într-o iarnă cumplită, când sătenii din Scorțaru Vechi, o duceau acasă la mire, într-un alt sat. La un moment, mireasa a căzut din căruță, iar nuntașii nu au observat.

Era iarnă și o zăpadă foarte mare, iar tânăra fată a căzut lângă o movilă. Ea a fost găsită de un cioban de la stâna din apropiere, de care s-a îndrăgostit. 

Legenda integrală am găsit-o pe site-ul comunei Movila Miresii. 

„Pe drumul dintre tarlele Huieni și Scorțaru treceau săniile cu nuntașii care trebuiau să ajungă la casă mirelui. Zăpadă acoperise drumurile și totul părea pustiu. Bărbații se chercheliseră și cântau, ca și cum ar fi făcut în ciuda viscolului care urlă cu furie. Dar, viorile lăutarilor și chiuitul femeilor nu reușeau să acopere zgomotul înfiorător al crivățului care parcă zguduia pământul. În acest infern, în galopul dezlănțuit al cailor speriați de hărmălaia din jur, la un hop, mireasă a fost aruncată din sanie chiar lângă o movilă. Nuntașii, gălăgioși și înfofoliți în cojoace, n-au observat lipsa miresei, astfel că și-au continuat drumul. Fata a strigat, dar nimeni nu a auzit-o. A început să plângă la gândul că va cădea în colții înfometați ai lupilor”.

În apropierea movilei se află o stână ai cărei câini au simțit prezența unei persoane străine. Lătratul a atras atenția ciobanilor, care au ieșit să vadă ce se întâmplă. Au găsit-o în zăpadă pe tânăra mireasă. 

„Fiul ciobanului, un tânăr chipeș, s-a îndrăgostit pe loc de ea. Față a uitat repede de cel cu care urmă să se căsătorească. Tânărul ciobănaș avea ochii atât de plini de dragoste, încât i-a furat inima. Ei s-au căsătorit și au construit prima casă de pe aceste locuri. Au numit-o Movila Miresii, în amintirea întâmplării care i-a unit”, se povestește pe site-ul Primăriei.

Movila Miresii este o comună care are în jur de 4.000 de locuitori şi se află la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Brăila. 

Nu doar pentru legenda de mai sus este cunoscută comuna, ci și pentru Lacul Sărat Movila Miresii. Nămolul din acest lac este foarte căutat pentru tratarea durerilor de articulații, sau în vindecarea bolilor de piele.

Din punct de vedere chimic, specialiştii au stabilit că apa lacului este clorurată, sodică, magneziană, iodurată şi bromurată. Nămolul din lacul Movila Miresii este unul sapropelic sulfuros cu calităţi terapeutice deosebite.

BrăilaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite