Inspectorul principal de poliţie Gabriela Rusinoiu, ofiţerul pentru relaţii internaţionale al poliţiei brăilene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul principal de poliţie Gabriela Rusinoiu, ofiţerul pentru relaţii internaţionale al poliţiei brăilene
Inspectorul principal de poliţie Gabriela Rusinoiu, ofiţerul pentru relaţii internaţionale al poliţiei brăilene

Dorea să urmeze o carieră în justiţie, dar a ajuns la Poliţie, inspector principal. Acum lucrează la Relaţii Internaţionale şi spune că acest post i se potriveşte ca o mănuşă

Profil:

Născută: 1 martie 1974, la Brăila
Studii: Facultatea de Drept-Iaşi
Ocupaţie: poliţist
Familie: căsătorită, un copil

Imediat după absolvirea Colegiului Gheorghe Munteanu Murgoci, în anul 1992, s-a înscris la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi la Facultatea de Drept.

După terminarea facultăţii a revenit în oraşul de pe malul Dunării şi a activat ca şi consilier juridic la Direcţia de Sănătate Publică şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. A fost o perioadă de permanente schimbări în sistemul de sănătate.
Continua schimbare a legilor, a normelor şi a normativelor, generate de adoptarea sistemelor care în final au dus la integrarea în Uniunea Europeană a însemnat o experienţă profundă pentru tânăra juristă.

„Totul era în continuă schimbare, astfel că trebuia să te documentezi permanent, să cunoşti schimbările care au intervenit şi să faci corelaţiile necesare cu celelalte acte normative, care erau încă în vigoare dar care suportau modificări punctuale. A fost o perioadă în care mi-am făcut mâna cum se zice. Trebuia să studiezi în permaneţă ce modificări au apărut, altfel totul se dădea peste cap", ne-a mărturisit inspectorul principal Gabriela Rusinoiu.

De pe holurile tribunalului, la Poliţie

Oferta de a lucra în poliţie a venit de la o persoană, fost poliţist, care reprezenta o firmă, într-un litigiu, la tribunal. Acesta i-a spus tinerei juriste că poate ocupa un loc în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
„M-am interesat despre ce este vorba şi am considerat că este o oportunitate ce trebuie fructificată. Mi s-a părut într-adevăr extraordinar, ca jurist, să pot lucra în Poliţie. Am susţinut examenul şi am intrat în instituţia unde lucrez şi acum", ne-a declarat interlocutoarea.

Iniţial a ocupat o funcţie de ofiţer în cadrul Biroului Anticorupţie, iar acum este ofiţer de relaţii internaţionale în cadrul Serviciului Cabinet al Inspectoratului de Poliţie.

„Aderarea la Spaţiul Schengen din 2011 aduce nu numai avantaje. Astfel, odată cu cetăţenii comunitari, pot circula nestingheriţi pe tot teritoriul Uniunii şi infractorii. Probleme de criminalitate transfrontalieră, implemetarea procedurilor standard, sistemele de comunicare între poliţiştii din diverse le ţări ale unuiunii, precum şi multe alte particularităţi, fac obiectul unei ample conlucrări europene", ne-a spus inspectorul principal Gabriela Rusinoiu, explicându-ne, astfel, activitatea pe care o desfăşoară.
„Conlucrarea internaţională între poliţişti este cheia de boltă a combaterii infracţionalităţii transfrontaliere. Pentru că ne convine sau nu, odată cu globalizarea economică şi infracţionalitatea şi-a extins arealul globalizându-se la rândul ei", ne-a explicat poliţista.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI:

Este afectată familia de activitatea de poliţist?

G.R.: Poate că sună paradoxal, dar programul prelungit pe care-l am, deseori conjugat cu o situaţie similară în cazul soţului, a fost benefic pentru familia mare. De ce spun aşa? Părinţii noştri se bucură când întârziem pentru că au mai mult timp să stea cu nepoata lor.

După aderarea la Spaţiul Schengen veti avea o muncă mai uşoară?

G.R.:Nu cred că se va putea constata o reducere a ritmului de lucru, dimpotrivă. Probabil că vom avea de derulat o serie de activităţi comune cu poliţiştii din statele comunitare în primul rând, activităţi care până acum nu ieşeau din sfera naţională.

Ce-i place

Călătoriile. Din păcate rar se poate găsi timp de excursii în weekend aşa că doar în concedii familia Rusinoiu poate vorbi de drumeţii lungi, mai ales la munte. Îi plac întâlnirile cu prietenii. Dar cel mai mult îi place acasă, în familie, cu fata şi soţul.

Ce nu-i place

Minciuna, duplicitatea. Nu-i place manipularea, la care unii oameni se dedau pentru a-şi atinge scopurile. Deteastă să i se impună să facă ceva ce contravine propriilor principii morale. Nu-i place să vorbească despre subiecte pe care nu le stăpâneşte. Consideră că fiecare om are dreptul la opinie proprie dar înainte de a o argumenta în public, să facă bine şi să studieze.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite