FOTO Porumbeii voiajori din Brăila au aripi de campioni
0Columbofilii brăileni încep să domine clasamentele naţionale. La Concursul Naţional de Maraton cu lansare din localitatea Goldap, Polonia, primii cinci porumbei din cei 5.032 care au fost lansaţi în cursă, pe o distanţă de peste 1.000 kilometri, aparţin unor crescători din judeţul Brăila.
Pe locurile 1, 2 şi 4 s-au clasat porumbei ai columbofilului Iulian Malinche din comuna Gropeni, judeţul Brăila, pe locul 3 a sosit un porumbel crescut de Vasilică Zăvoianu din comuna Chiscani, iar pe 5 un exemplar al lui Adrian Balcan, din Cazasu.
"Absolut deosebită este motivarea de care a putut da dovadă porumbelul câştigător, cu seria 579454, o femelă de trei ani. Acesta a zburat continuu şi nici măcar noaptea nu l-a putut opri din cursa sa către casă. A ajuns în noaptea de luni spre marţi, la ora 1.18, parcurgând cei 1.098 kilimetri cu o viteză medie de 1.150 metri pe minut. Al doilea porumbel a ajuns acasă la ora 5.19 dimineaţa", ne-a spus deputatul Marian Dragomir, preşedintele Asociaţiei Columbofile "Danubius" Brăila, cea care a organizat acest maraton al porumbeilor.
La rândul său, Iulian Malinche, crescătorul căruia îi aparţine porumbelul câştigător a declarat că a început să se ocupe cu creşterea porumbeilor voiajori în urmă cu cinci ani, iar de atunci a încercat continuu să capete experienţă, învăţând lucruri noi de la alţi columbofili din Brăila şi din România.
„Femela de pe locul unu este o încrucişare dintr-un mascul al crescătorului Van de Welle şi o femelă de Van de Poel. Femela de pe locul doi este nepoată din celbrul De Hollander”, a mărturisit crescătorul din Gropeni.
După ce, pe parcursul zilei de sâmbătă, 11 iulie, au fost îmbarcaţi în maşini speciale, la Brăila, Focşani şi Galaţi, porumbeii care au participat la maraton au fost transportaţi până în Polonia, iar luni dimineaţă, la ora 5.40, au fost eliberaţi. În drumul lor către casă, aceste păsări cu calităţi remarcabile s-au orientat după soare şi după undele magnetice ale Pământului, reuşind fără probleme să găsească traseul, chiar dacă se aflau la peste 1.000 kilometri de locul unde au crescut.
Citiţi şi