EXCLUSIV: Străinii care s-au plimbat cu nava Borcea pe Dunăre au privit-o ca pe o piesă rară de muzeu/GALERIE FOTO/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii veniţi din Franţa, Italia, Spania, Grecia şi Turcia au avut numai cuvinte de laudă la adresa echipajului care a întreţinut nava în condiţii perfecte de funcţionare. Iniţial, Pascall Dauthieux, de 49 de ani, din Paris, profesor implicat în programul Comenius, auzind că va vizita Brăila, a solicitat să vadă nava Borcea, despre care auzise.

Click aici pentru a vedea imagini foto

Organizatorii i-au pregătit o surpriză, lui şi celorlalţi participanţi la programul derulat zilele acestea la Colegiul Economic „Ion Ghica", o excursie cu nava de patrimoniu.

„Este uimitor să vezi o astfel de navă funcţionând. Am fost uimit să aflu că încă se mai foloseşte forţa aburului. La noi la Paris, în Musee de la Marine, există două machete reprezentând nave cu zbaturi. De asemenea am văzut o altă machetă a unei nave cu zbaturi într-un muzeu din Le Havre. Doream să vizitez această navă de care auzisem. Dar să văd că mai şi funcţionează este incredibil. Dacă ar exista o astfel de navă pe Sena, la noi, cred că s-ar face programări cu câteva luni înainte pentru a prinde un o plimbare cu ea", ne-a delarat prof. Pascall Dauthieux.

Ciudăţenia cu zbaturi

Profesorul Rino De Rosa, de 45 de ani, din Italia, ne-a mărturisit că deşi este profesor de fizică şi pasionat de mecanică, nu a văzut până acum funcţionând o maşină cu abur.

„Acum patru ani, am fost în Marea Britanie şi m-am plimbat cu un trenuleţ de epocă cu abur. Am plătit pentru jumătate de oră, 35 de lire sterline. Am înţeles că o oră de funcţionare a acestei nave costă în jur de 200 de euro. Mi se pare foarte puţin şi totodată ciudat că nu este folosită permanent. Am filmat în detaliu funcţionarea motorului pentru că acasă la Casserta nu voi fi crezut când voi povesti cu ce m-am plimbat", ne-a spus De Rosa.

După ce au luat act de faptul că nava este ecologică şi neutralizează prin ardere orice tip de deşeu combustibil, oaspeţii străini au declarat că pentru a profita din plin de pe urma turismului nu ne mai lipseşte decât un sistem managerial integrat.

Oricum bătrâna navă Borcea se dovedeşte a fi o carte de vizită deosebit de importantă pentru turismul local.

„Am aranjat deja cu colegii români ca la vară să vin cu familia şi cu trei alte familii de prieteni la Brăila într-un mic concediu. Iar dacă se va putea face iar o plimbare fie şi numai de o oră cu Borcea, care este de fapt ţinta concediului, ar fi minunat", ne-a declarat la finalul excursiei Pascall Dauthieux.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite