Exclusiv: Cum au fost un amiral şi un general ţepuiţi de stat cu câte 60 la sută din pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explicaţia cum că nu s-au regăsit în acte întreaga lor activitate nu ţine pentru că în astfel de cazuri dosarul de personal este cât se poate de documentat. Nu este vorba despre generali făcuţi la apelul bocancilor graţie relaţiilor politice, la mult timp după trecerea în rezervă, ci de ofiţeri activi care au ocupat funcţii de răspundere până în ultimul moment al activităţii lor.

Contraamiral (r) Petre Cioromele a ocupat funcţii înalte în cadrul Forţelor Navale fiind primul comandant al Flotilei de Monitoare, devenită ulterior Flotila de Dunăre, actualul Serviciu Fluvial al Flotei.

Contramiralul (r) Petre Cioromele s-a văzut cu pensia diminuată cu mai bine de 60%. În luna ianuarie are de primit doar 1800 de lei.

„Este o altă treabă făcută pe genunchi de actualii guvernaţi. Nu înţelegem de ce trebuie să fie luat ca bază salariul mediu pe economie. Noi am fost militari încă de la14-15 ani ne-am antrenat să murim pentru ţară şi doar norocul a făcut să fim astăzi împreună cu nepoţii. Vom acţiona în justiţie guvernul, atât individual cât şi instituţional şi ne vom obţine drepturile", ne-a declarat contramiralul, care este la ora actuală şi preşedintele Ligii Navale Române.

General la intrarea în NATO, ţepuit la pensie

Un caz similar în prezintă generalul de brigadă (r)Alexandru David.

Nu este brăilean la origine dar a ajuns la Brăila în postul de comandant al Brigăzii 10 Geniu şi al Garnizoanei şi aici a rămas. A intrat în armată la vârsta de 14 ani, odată cu admiterea în liceul militar. În întrega activitate şi-a dus familia în mai multe garnizoane acolo unde ţara l-a desemnat să plece în misiuni.

Este generalul care la 29 martie 2004 data aderării la Alianţa Nord-Atlantică a salutat în numele garnizoanei Brăila drapelul NATO la înălţarea pe catarg.

Acum a luat doar o treime din pensie adică doar 1300 lei.

„Luna aceasta am primit o pensie redusă la o treime. Am înţeles că este vorba de ceva provizoriu rezultat în urma recalculării vechimii. Scuzele prezentate joi pe canalele mass media nu ne încălzesc. Dacă se dorea o recalculare trebuia să fim informaţi la timp, corect", ne-a declarat genarul de brigadă (r) Alexandru David.

Armata ca instituţie are un regim special. În armată se intră şi se iese o singură dată. În cazul unui general sau amiral, în dosarul care este făcut la avansare sunt trecute deja acolo toate funcţiile deţinute şi toate unităţile în care a activat, aşa că poveste cum că nu s-au găsit nişte ani lucraţi în unele unităţi, că s-au şters înscrisurile nu ţine deloc şi se pare că în spatele acestei actiuni se ascund cu totul alte interese.

„Pasul înapoi făcut de cei care au dijmuit deja pensiile arată că de fapt că se aşteptau ca militarii ca de obicei să tacă şi să execute ordinul. Ei uite că nu a mai fost aşa", ne-a declarat col (r) Adrian Turcu, fost rachetist.

Modul în care se vrea a se face calculul pensiilor militare de acum încolo, în forma nouă, trezeşte fiori reci celor care au avut misiuni pe teatrele de luptă.

În această situaţie ei vor trebuie să plece, pe banii lor în ţările unde au activat?

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite