Exclusiv: Baza Aeriană de la Ianca este sursă nouă de bani pentru judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redresarea ar putea începe cu un miting aviatic ce va fi găzduit de fosta Bază Aeriană 49 de la Ianca, unitate acum defiinţatăMitingul va avea loc la aniversarea a 60 de ani de la efectuarea primului zbor reactiv din armata română, zbor realizat la Ianca în 1951. La eveniment sunt invitaţi oameni de afaceri pasionaţi de aviaţie.

Deşi mai sunt patru luni până la aniversarea a 60 de ani de la efectuarea primul zbor reactiv din România, directorul Muzeului de Istorie Ianca, profesorul Ion Bărbuceanu, a început să întreprindă demersurile necesare pentru a organiza aşa cum se cuvine evenimentul.

image

„Am luat deja legătura cu factorii de decizie din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene şi avem toate semnalele că organizarea de anul acesta va fi una de excepţie. Dorim să organizăm şi un miting aerian pe fosta bază, iar printre avioanele care vor participa va exista şi un MIG 15 perfect conservat, avionul care a fost cel mai utilizat pe acest aerodrom", ne-a declarat Ion Bărbuceanu.

Istoria oraşului Ianca este strâns legată de istoria Aviaţiei române.

Primele avioane care au zburat aici pe o pistă de pământ amenajată în grabă au fost aparate de observaţie şi recunoaştere de tipul Farmann, în anul 1916.

În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, la Ianca, a fost dislocată Flotila 3 Bombardament în Picaj Stuka şi Escadrila de Bombardament Greu Heinkel.

„La data de 26 iunie 1951, pentru prima dată un pilot român a efectuat un zbor cu un aparat reactiv de tipul YAK 17. Este vorba de căpitanul Aurel Răican, iar zborul a fost efectuat la Ianca, unde se găsea o puternică bază militară sovietică. Imediat după ce a coborât din avion, ofiţerul a fost înaintat la gradul de maior", ne-a explicat profesorul Bărbuceanu, semnificaţia acestei zile unice în istoria Aviaţie Române şi a istoriei militare a judeţului Brăila.

Mitingul de de anul acesta va fi primul care se va desfăşura pe o bază demilitarizată. În anul 2001, la aniversarea a 50 de ani, pe Ianca încă mai exista o escadrilă de aviaţie.

„Este păcat că s-a desfiinţat unitatea de la Ianca. Oferea facilităţi personalului de aici. Avea chiar şi o casă a armatei dotată cu tot ce trebuie. S-a optat pentru păstrarea bazei Borcea, chiar dacă Ianca era superioară celei de la Feteşti", ne-a declarat Adrian Caragaţă, pilot activ.

Pentru brăileni, acţiunea va fi un eveniment care nu trebuie scăpat cu atât mai mult cu cât la Ianca se ajunge uşor pe şosea sau pe calea ferată.

Autorităţile locale care simt că evenimentul poate aduce şi mulţi bani la bugetul local vor să promoveze evenimentul aşa cum nu au mai făcut-o niciodată.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite