Cum vrea să învingă o bibliotecă publică izolarea provocată de pandemie. „Ne adaptăm la noua lume”
0
Biblioteca „Panait Istrati” din Brăila va investi în digitalizarea cărţilor, pentru ca publicul să le poată citi şi online. Instituţia tocmai a început un proiect de scanare a zeci de mii de volume şi de documente. Aparatura costă 750.000 de lei, iar prima etapă va fi gata în circa patru luni.
Măsurile preventive dispuse din cauza epidemiei de Covid-19 au lăsat, practic, bibliotecile fără „obiectul muncii”. Lipsite de cititori, instituţiile au căutat tot felul de variante pentru a supravieţui. Unele (cum este Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” de la Galaţi) au organizat lecturi online, altele profită de perioada fără public pentru a-şi aduce inventarele la zi şi pentru a face reparaţii la clădirile în care funcţionează.
Există însă şi biblioteci care investesc în viitor, mai precis se adaptează pe termen lung la măsurile de distanţare socială. Printre acestea se află şi Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” din Brăila, acolo unde a fost gândită şi în câteva zile va fi demarată o investiţie interesantă, care aşază relaţia cu cititorii pe noi coordonate.
Mai exact, după cum explică cei de la instituţia de cultură, este vorba despre „extinderea infrastructurii informaţionale, pentru ca beneficiarii să poată beneficia de acasă de informaţii consistente, de un program software modern, dar şi spre bibliotecile din ţară care, prin relevarea conţinutului bibliotecii digitale, vor putea realiza servicii de consultare online a materialelor digitale existente”.
Aşadar, mai pe înţelesul tuturor, zeci de mii de volume şi de documente din colecţia bibliotecii vor fi scanate şi stocate, urmând ca publicul să le poată accesa prin intermediul unei aplicaţii on-line. Licitaţia publică pentru cumpărarea celor necesare (două scanere foarte performante, un server şi spaţii digitale de stocare) are termen limită data de 21 aprilie 2020, iar suma alocată se ridică la 750.000 de lei. Proiectul ar urma să fie implementat în termen de 120 de zile, adică să fie funcţional spre finalul lunii august a acestui an.
Dincolo de accesul publicului la cărţile digitalizate, un alt aspect foarte important este că prin acest proiect baza de date va fi conectată la reţelele naţionale şi internaţionale din domeniu.
„Ne adaptăm la noua lume, afectată de pandemie, dar nu doar atât. Cetăţenii din întreaga lume, interesaţi în studiu, cercetare şi documentare, inclusiv tinerii şi persoanele cu dizabilităţi care nu pot sau nu au timpul necesar să meargă la bibliotecă sau la arhive, vor avea posibilitatea de a accesa portalul informaţional ce include documente de patrimoniu, presă, fotografii, hărţi referitoare la comunitatea locală şi nu numai”, spune reprezentanţii bibliotecii brăilene.
„O dimensiune la fel de importantă a proiectului este reprezentată de conservarea patrimoniului cultural inestimabil existent pe suporturi tradiţionale, care este supus unei rapide deteriorări şi care nu este accesibil publicului, spre a nu fi şi mai mult deteriorat. Aceasta este situaţia unui important număr de documente existente la Biblioteca Judeţeană Brăila, inclusiv presa locală din perioada interbelică, care reflectă realităţile culturale, sociale şi economice din această perioadă istorică”, adaugă reprezentanţii instituţiei.
Biblioteca „Panait Istrati” din Brăila va împlini chiar în zilele finalizării proiectului amintit, 139 de ani de existenţă. A fost înfiinţată pe 23 august 1881 şi gestionează în acest moment peste 125.000 de titluri în peste 350.000 de volume, fiind astfel cea mai veche şi mai mare bibliotecă din judeţ.