Cum „uita“ un agent de Poliţie să îi sancţioneze pe vitezomani. A fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu după trei ani de la comiterea faptelor
0Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei l-au pus sub acuzare pe Ionuţ Radian Puia, agent principal de poliţie în cadrul IPJ Brăila, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a unei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură şi a unei infracţiuni de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Agentul principal de Poliţie Ionuţ Radian Puia dezvoltase un adevărat sistem de eludare a legii, sancţionând doar pe cine considera de cuviinţă. Pe15.02.2014, 16.02.2014 şi 03.03.2015, poliţistul a acţionat ca operator atestat radar pe DN 2B cu o autospecială MAI din dotarea Poliţiei oraşului Făurei, pe care era instalat echipament de măsurare a vitezei de deplasare a autoturismelor.
”Inculpatul a înregistrat două autoturisme în localitate şi un autoturism în afara localităţii având viteze peste limita legală, respectiv 90 km/h, 68/km/h şi 120km/h, însă nu a luat măsura sancţionării contravenţionale a conducătorilor autoturismelor. Procedând astfel, inculpatul a încălcat, deopotrivă, atribuţiile de serviciu şi dispoziţiile art. 26 alin. 1, pct. 10 din Legea nr. 218/2002 şi art. 109 alin. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 republicată, având consecinţa asigurării unui folos acestora, reprezentat de neaplicarea sancţiunii principale a avertismentului sau amenzii şi a sancţiunii complementare constând în puncte de penalizare, ce influenţau situaţia permiselor de conducere ale acestora, potrivit art. 111 alin. 1 lit. a) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 republicată şi, totodată, a afectării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei vătămate Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila consacrate la art.2 din acelaşi act normativ”, se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de procurorul de caz.
În cursul verificărilor interne efectuate de lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila – Serviciul Rutier şi Compartimentul Control Intern privind împrejurările în care a înregistrat pe DN 2B, în datele de 15.02.2014 şi 16.02.2014, cu aparatul radar de pe autospeciala MAI menţionată anterior două autoturisme având viteze în localitate peste limita maximă prevăzută de lege şi nu a luat măsuri de sancţionare a conducătorilor acestora, poliţistul a întocmit două rapoarte, în care a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, pe care le-a depus la aceste structuri de poliţie, încercând să scape de răspunderea disciplinară.
”Pe 05.03.2015, acţionând cu intenţie, inculpatul l-a indus în eroare şi l-a determinat pe un martor să întocmească un raport, prin care a confirmat situaţia de fapt nereală pe care a expus-o în rapoartele sale din datele de 28.01.2015 şi 05.03.2015, de care s-a folosit ulterior în cursul verificărilor efectuate la nivelul Compartimentului Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, în perioada februarie-martie 2015, pentru a-şi asigura exonerarea de răspundere disciplinară relativ la nesancţionarea conducătorilor autoturismelor înregistrate pe DN 2B în datele de 15.02.2014 şi 16.02.2014 cu viteze peste limita legală”, susţine procurorul de caz.
Pe 16 aprilie 2018, rechizitoriul şi dosarul cauzei au fost înaintate la Judecătoria Făurei în vederea verificării legalităţii sesizării instanţei, administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Parchetul nu a dat încă o explicaţie legat de faptul că trimiterea în judecată a agentului de Poliţie s-a făcut la trei ani de la comiterea faptelor.