Cum revine la viaţă una dintre cele mai frumoase clădiri din fostul cartier al grecilor din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Popeea, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Brăilei, este în reabilitare  FOTO Florentin Coman
Casa Popeea, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Brăilei, este în reabilitare  FOTO Florentin Coman

Superbele clădiri din centrul vechi al Brăilei încep să revină la viaţă, după o lungă perioadă în care au fost lăsate să se degradeze fiindcă proprietarii nu aveau banii necesar reabilitării, ori pur şi simplu existau neclarităţi în ceea ce priveşte regimul de proprietate. Casa Popeea, din fostul cartier al grecilor brăileni, este una dintre clădirile cu un proprietar ce îşi permite investiţia necesară unei reabilitări ca la carte.

Lucrările de restaurare au început în toamna anului 2014, iar până în prezent au fost refăcute structura de rezistenţă şi acoperişul, fiind terminate şi faţadele exterioare. Deja, imobilul, care ajunsese într-o stare de degradare apropiată de ruină, se dezvăluie în faţa trecătorilor cu o imagine proaspătă, fiindu-i redate impresionantele detalii arhitectonice.

"Exteriorul e finalizat, în ceea ce ţine de ziduri, acoperiş şi faţade. Mai trebuie, totuşi, reamenajată şi curtea. În ceea ce priveşte interiorul, se definitivează compartimentarea camerelor şi urmează să înceapă amenajările şi finisările necesare. Au fost depuse şi documentaţiile necesare la «Electrica» şi «Distrigaz» pentru racordările la reţeaua electrică, respectiv la cea de gaze.

popebr2

Autorizaţia de construcţie expiră în decembrie 2016, deci până atunci trebuie neapărat terminate lucrările. Noi sperăm să finalizăm până în octombrie, cel târziu în noiembrie, astfel încât în decembrie să putem inaugura oficial boutiq-hotelul pe care intenţionăm să îl deschidem", ne-a declarat Gheorghe Cioacă, directorul economic al "Tracon" SA, firma care deţine în prezent Casa Popeea. Patronul „Tracon” este Mihai Manea, fost prefect al Brăilei la începutul anilor 2000.

Istoricul clădirii

Casa Popeea se numeşte aşa, cel mai probabil, după vreunul din numele membrilor familiilor foştilor proprietari. Imobilul a fost construit în jurul anului 1900, iar din documentele de arhivă reiese că, în 1907, îi aparţinea unei anumite doamne Reisel Premitca, zisă Rosa. În 1923, după ce a a fost parţial distrusă de un incendiu, casa a fost cumpărată de comerciantul grec Dimitri A. Cosmetto.

Pe vremea aceea, zona era cunoscută drept "Cartierul Elen", iar Casa Popeea se afla în compania selectă a unor clădiri precum fosta şcoală Greacă, Hotelul Atena, Casa Manos sau Biserica Greacă. Odată intrat în proprietatea construcţiei afectate de incendiu, grecul Dimitrie Cosmetto decide să o facă mai frumoasă decât era înainte. Specialiştii spun că, odată reconstruită, casa a luat tot ce era mai frumos din arhitectura secolului al XIX- lea, într-un veritabil stil eclectic care a rămas un adevărat reper estetic pentru identitatea comunitară a Brăilei.

popebr4


În 1925, comercianul Dimitrie Cosmetto vinde imobilul Băncii Comerciale Italiene şi Române, care avea să o înstrăineze 8 ani mai târziu, vânzând-o avocatului brăilean Constantin Stănciulescu. Odată cu venirea la putere a comuniştilor, Stănciulescu, fost ofiţer în armata Regelui, este aruncat în închisoare şi toată averea îi e confiscată. Avea să moară în detenţie, la o vârstă nu tocmai înaintată, iar soţia sa, Silvia, care între timp divorţase, a revendicat dreptul său asupra unei jumătăţi din Casa Popeea, dovedind cu acte că imobilul fusese cumpărat şi cu banii primiţi de ea ca zestre de nuntă. Cealaltă jumătate din imobil a rămas în proprietatea statului.

În 1972, Silvia Stănculescu a vândut jumătatea sa de casă cooperativei "Viitorul" Brăila. După 22 de ani, mai exact în 1994, cooperativa i-a vândut-o firmei fostului prefect de Brăila, Mihai Manea, "Tracon" SRL. În 2002, printr-un contract de schimb de imobile încheiat cu Consiliul Local Municipal Brăila, firma "Tracon" a reuşit să dobândească şi cealaltă jumătate de imobil, devenind astfel unicul proprietar al Casei Popeea. Au durat mai bine de 12 ani până când firma în cauză a demarat procesul de reabilitare. Întârzierea a fost cauzată, după cum reprezentanţii companiei, de costurile foarte mari presupuse de această lucrare foarte complexă, dar şi de procesul birocratic greoi prin care se obţin autorizaţiile necesare.

Citiţi şi



 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite