Ce a mai rămas din tunelurile construite de turci pe sub Brăila. Se povestește că prin ele se putea mergea călare

0
Publicat:

Hrubele care formează „oraşul de sub oraş”, din vremea când Brăila era raia turcească, continuă să fie și în zilele noastre un mister. Legenda spune că turcii au construit un adevărat oraş subteran, iar prin tuneluri se putea mergea călare.

Hrubele din Brăila FOTO: Arhivă, Adevărul
Hrubele din Brăila FOTO: Arhivă, Adevărul

Cetatea Brăilei a fost construită de turci în octombrie 1540. Catacombele aveau legătură între ele și porneau din Cetatea Brăilei spre porţile exterioare ale oraşului. Raiaua Brăilei a fost cea mai întinsă din cele trei raiale înființate pe pământul Țării Românești, mai mare decât a Giurgiului și mult mai mare decât cea a Turnului, scrie Wikipedia. 

Legenda spune că turcii au construit sub Brăila un adevărat oraş subteran. În perioada când a fost raia turcească, hrubele erau folosite pentru a transporta pulberea, bogăţiile şi alimentele direct către Dunăre. 

Potrivit istoricilor, unele tunele erau atât de mari încât se putea merge călare pe ele. Hrubele aveau aplicaţii militare, fiind construite ca rute de scăpare în cazul în care zidurile cetăţii cedau în faţa unui asediu inamic.

În perioada regimului comunist, hrubele descoperite au fost astupate, pentru a stabiliza terenul și a construi diverse imobile, susțin istoricii. 

„Astfel de hrube au fost în Brăila cu sutele. În anii 1955-1956, s-au astupat 140 iar în perioada 1961-1964 peste 850, folosindu-se 85000 metri cubi beton şi loess stabilizat. Din când în când, şi-n zilele noastre mai dispare câte o casă şi se descoperă că, de fapt, beciul acelei case fusese săpat peste o hrubă”, consemnează istoricul Ioan Munteanu, în cartea „Monumentele Istorice ale orașului Brăila”.

Una dintre hrubele care a stârnit interesul autorităților locale a fost hruba Pulberăria Nouă, monument istoric de arhitectură, situat pe strada Cetăţii, la numărul 43. Primăria intenționează să o cumpere și să o transforme într-un obiectiv turistic al oraşului. 

Este vorba despre un tunel subteran lung de circa 50 de metri, lat de 7 metri şi înalt de 4,5 metri. O alt hrubă este gura de tunel, denumită „Beci”, monument istoric de arhitectură, situat pe strada Grădinii Publice, prin care se făcea legătura cu întregul sistem de hrube.

Cetatea Brăilei construită de turci a fost dărâmată de ruși, în anul 1829, după Pacea de la Adrianopol.

În prezent, La Brăila, comunitatea turcă mai numără doar câteva zeci de membri. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite