Brăila:Maou Chen a venit ca bucătar în Brăila şi vrea să rămână definitiv aici
0A plecat din localitatea chineză Ghuang Zou, cu un contract de muncă, spunându-i-se că-şi va practrica meseria la Brăila, în România. Până atunci nu a auzit de aceste locuri.
PROFIL
Născut la 19 aprilie 1985 în Win Gzou , la 30 de kilometri de Shanghai
Studii: Şcoala superioară de meserii tradiţionale
Ocupaţie: Bucătar
Familie: căsătorit, un copil
După terminarea liceului în Shanghai, de unde a primit o diplomă de calificare în domeniul turism-hotelier, s-a înscris la Şcoala Superioară de meserii tradiţionale, specialitatea bucătar.
Această şcoală este de fapt un institut superior, un fel de academie în domenii tradiţionale. După absolvire a lucrat la resturantul hotelului de cinci stele China Hillton din Ţzing Tao. Acolo a auzit de posibilitatea de a pleca în Europa.
Voi nu gătiţi, voi stricaţi mâncarea
Maou Chen a început activitatea la complexul Matteo, la restaurantul chinezesc, imediat ce a ajuns.
„Am adus cu mine câteva ingrediente speciale din China, care dau savoare cu totul deosebită mâncărurilor pregătite. Am descoperit că am şi aici din ce să combin, ca să produc la faţa locului condimentele specifice.
Cum însă mâncarea chinezească are specific aparte, îmi permit să stau de vorbă cu clienţii pentru a înţelege ce anume vor şi astfel să-i fac să le placă bucătăria noastră tradiţională”, ne-a declarat Chen.
Nu este deloc surpins de faptul că tot mai muţi europeni sunt atraşi de bucătăria chinezească.
„ Prima reţetă culinară din lume a fost scrisă în China pe o carapace de broască ţestoasă acum mai bine de 4.000 de ani. Este valabilă şi acum , în ea fiind descris un fel de mâncare tradiţional, făcut din muguri de bambus, orez, colagen de vită şi peşte roşu”, s-a destăinuit tânărul bucătar.
„În şcoală am învăţat despre bucătăria europeană. Pentru noi, ea este amuzantă. În Europa nu folosiţi cum trebuie produsele alimentare crude. Le prăjiţi în ulei sau le fierbeţi până îşi pierd calităţile. La noi, carbohidraţii rămân în aliment. Proteinele, de asemenea, nu sunt distruse prin pregătire. De aceea mâncarea chinezească este săţioasă, nu conţine colesterol şi nu produce efecte nocive a supra organismului”, ne-a informat bucătarul chinez de la Matteo.
De altfel, ca primă experienţă, la noul loc de muncă tânărul bucătar a demonstrat ceea ce el numeşte superioritatea bucătăriei chinezeşti asupra celei locale.
„Am arătat aici în restaurant, în primul rând colegilor, că folosind aceeleaşi produse şi în aceeaşi cantitate din care este pregătit prânzul unui singur om, în bucătăria europeană, am gătit mâncare, câte patru feluri, pentru patru persoane”, susţine Maou Chen.
Întrebări şi răspunsuri
Cum ţi se pare Brăila?
M.C. „Un orăşel mic şi pitoresc. De altfel nu am văzut oraşe mari în România. Ca să îmi aduc aminte cât de cât de Shanghai, ies la plimbare la ora 15.30-16.00. Abia atunci este o forfotă care mă aduce cu gândul la China.”
Îţi este dor de acasă?
M.C. "Pentru noi, chinezii, acasă este acolo unde trăim şi muncim. Îmi este dor de soţie şi de băiatul meu şi sper ca în curând să fim toţi trei aici, acasă, la Brăila. Pentru că vreau să rămân aici. De aceea am şi învăţat româneşte. Iar băiatul va face şcoala aici, la Brăila".
Ce-i place
Îi place să călătorească, să vadă locuri noi, oameni noi. Îi place să petreacă timpul liber hoinărind prin magazine. Citeşte foarte mult şi de aceea, înainte de apleca din China, a cumpărat toate cărţile despre România pe care le-a găsit.
Ce nu-i place
Indiferenţa oamenilor. Nedreptatea şi inechitatea socială. Nu înţelege de ce în China un prânz săţios costă cel mult un dolar pe când în Europa el sare de zece. Nu înţelege de ce un chinez este plătit acasă cu doi dolari pe zi în timp ce un european, pentru mult mai puţină muncă, ia cel puţin 10 dolari.