Brăila:Cozi la magazinele de peşte. Marfa însă se vinde greu pentru că are preţ de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică se încheie săptămâna albă, numită aşa pentru că este ultima în care se mai consumă de dulce înainte de a intra în postul paştelui, chiar şi în zilele de miercuri şi vineri.

Potrivit tradiţiei în această zi se consumă pe lângă carne şi peşte, lapte, brănză, ouă. În pieţe cererea de peşte a crescut brusc, ca şi preţurile, aşa cum de regulă se întâmplă în aceste tip de comerţ.

„Este într-adevăr foarte scump peştele, a ajuns crapul mare la 21 de lei kilogramul, iar macroul la 9 lei . Este foarte scump aşa că o se ne limităm la ceva mai ieftin, o sabiţă, care şi aia a ajuns să coste 4,5 lei. Asta este tradiţia ca pe masa de lăsat de sec să fie şi peşte", ne-a declarat Ioana Morea de 76 de ani venită la cumpărături.

De fapt cetăţenii mai mult întreabă decât cumpără pentru că spun ei preţurile au luat-o razna iar factorii de decizie se fac că plouă.

„Este incredibil. Au ajuns cartofii la trei lei kilogramul, peştele chiar carasul cel mic şi pricăjit din care rămân doar oasele în tigaie este 7,5 lei. Cândva pentru astfel de preţuri negustorii erau spânzuraţi fiind acuzaţi de speculă. Acum îi spunem cerere şi ofertă", şi-a clamat nemulţumirea Marian Costin 48 de ani, şomer.

Capra vecinului

Cândva peştele era numit mâncarea săracului. La Brăila se spunea că dacă eşti sărac să nu ai bani nici de-o pâine ai să mănânci peştele numai cu mămăligă. Deci peştele era oricum aliment de bază chiar şi pentru cei mai sărmani locuitori. Astăzi preţul face ca oamenii să se întrebe dacă nu este mai rentabil muşchiul de vită şi acela foarte scump.
„Dacă astăzi abia vând ceva peşte pentru că au preţurile foarte sus, mâine nu mai dau nimic, şi timp de şapte săptămâni tot aşa. Foarte bine! Dacă sunt lacomi, să nu mai vândă nimic şi să iasă în pierdere", le-a urat celor de la sectoarele de peşte un bătrân mai hâtru aflat în Piaţa Mare.

Acolo unde preţurile au coborât lumea s-a adunat imediat ca să cumpere. Semn că cererea şi oferta au o limită.

Cine răspunde

Comercianţii de peşte din pieţe spun că preţul nu-l fac ei.

„Cum vine o astfel de sărbătoare cei care pescuiesc pe Dunăre ridică preţul, brusc. Nici nouă nu ne convine pentru că peştele nu este o marfă care să ţină. Pe cei care au luat fluviul în proprietate nu-i întreabă nimeni. Dacă verificaţi o să vedeţi că sunt numai şmecheri mari din Bucureşti cu pile politice, indivizi care nu au văzut o setcă în viaţa lor dar ei decid cât costă marfa. De acolo ar trebui început o anchetă", ne-a spus fără a-şi declina numele, din motive lesne de înţeles, unul dintre comercianţii de peşte.

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite