Brăila: Lucica Scutaru a făcut educaţie sanitară la sat şi la oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucica Scutaru a fost medic pediatru 25 de ani, foto Ciprian Dragomir
Lucica Scutaru a fost medic pediatru 25 de ani, foto Ciprian Dragomir

A lucrat timp de 25 de ani ca medic pediatru şi a umblat de la o casă la alta pentru a face educaţie sanitară. Acum este directorul medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

A venit la Brăila după terminarea facultăţii. A lucrat trei ani ca stagiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă trecând prin toate specializările clinice, iar apoi pentru doi ani a fost medic pediatru la Dispensarul Comunal din Gropeni. În 1984, prin concurs a ajuns la Dispensarul Urban nr. 2 din oraş, cel din cartierul Viziru. Din 1999 a devenit medic specialist.

Îşi iubeşte meseria şi mărturiseşte că nu ar fi putut să aleagă o alta.

„Încă din liceu îl admiram pe medicul care avea grijă de mine şi care era şi medicul şcolii. Mi s-a părut că este foarte greu, dar în acelaşi timp fascinant să pui un diagnostic unui copil care nu ştie să spună ce are. Mi-a plăcut Pediatria, iar pe lista mea de medic de familie nu aveam foarte multe persoane adulte, deşi am avut 2.500 de pacienţi", povesteşte zâmbind dr. Lucica Scutaru.

Spune că meseria sa îi aduce satisfacţie şi împlinire.

„Copilul se îmbolnăveşte repede, dar peste câteva zile este bine. Când vezi nou-născutul că ajunge la liceu, îi completezi fişa medicală pentru facultate şi se întoarce la tine cu proprii copii, sentimentul nu se poate descrie în cuvinte", spune cu emoţie în glas doctorul.

Înainte de toate medicul pediatru era pe vremuri responsabil de copiii pe care-i avea arondaţi la Dispensar. A mers în casele mămicilor şi le-a vorbit, le-a arătat cum să facă mâncare pentru cei mici, cum să-i îngrijească, le-a învăţat cum să vorbească cu copilul, ce atitudine să aibă ele şi familia faţă de cel mic.

„Jumătate din profesie este educaţia sanitară pe care o faci pacientului", spune cu convingere dr. Lucica Scutaru care adaugă că trebuie să le vorbeşti şi să le explici pacienţilor ce trebuie să facă, ce boală au şi cum se pot trata.

Director la DSP

În iunie 2005 i s-a propus să participe la concurs pentru ocuparea postului de director al DSP. A fost doi ani de zile pe acest post, apoi prin concurs a trecut pe postul de director medical, slujbă pe care o ocupă şi în prezent.

În viziunea sa medicul trebuie să intre în cabinet cu mintea limpede.

„Munca intelectuală şi suferinţa pacientului te consumă mult şi când pui halatul în cui şi pleci acasă te duci să te refaci. Astăzi, după terminarea programului medicul mai are o grămăda de treburi. Medicul trebuie să fie şi contabil şi economist şi multe altele", spune directorul care continuă: „Medicii de familie sunt foarte aglomeraţi şi aproximativ 80 % dintre ei sunt nemulţumiţi pentru că abia mai au timp să-şi practice meseria".

Întrebări şi răspunsuri

Cum este sistemul sanitar?

„De 20 de ani guvernele au tratat cu indiferenţă sănătatea. De aceea sistemul sanitar a rămas blocat şi este fără norme şi proceduri. Şi banii care sunt puţini nu sunt gestionaţi aşa cum trebuie. Atunci când se va face descentralizarea autorităţile locale vor cunoaşte necesităţile populaţiei. Sper ca noile propuneri de restructurare să fie puse în practică cât mai repede. Fără descentralizare nu vom avea un sistem sanitar bun".

De ce aţi ales munca la DSP?

„Când pacientul a devenit un cod nu mi-a mai plăcut la fel de mult să fiu medic. Acesta a fost şi motivul pentru care am acceptat postul de aici, a fost şi o provocare pentru mine".

Ce-i place

„Îmi place să comunic cu oamenii pentru că eu sunt o fire deschisă. Îmi place să fac totul din timp, să nu las rezolvarea lucrurilor pe ultima clipă sau pentru a doua zi. Îmi plac foarte mult florile sunt pasionată de horticultură, iar pentru mine această pasiune este extrem de relaxantă".

Ce nu-i place

„Nu-mi place excesul de birocraţie, nu-mi place să stau la rând, la coadă. Nu-mi place să aştept pe holuri şi acesta este motivul pentru care nu-i las pe alţii să aştepte la uşa mea. Sunt adepta proverbului «ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face». Nu-mi plac indolenţa şi minciuna".

Profil

Născută. 8 mai 1952, Constanţa

Studii. Facultatea de Medicină Generală „Carol Davila" Bucureşti - Secţia Pediatrie

Profesie. Medic specialist de familie, medic pediatru

Familie. Căsătorită, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite