Bazin olimpic abandonat, în orașul campioanelor Diana Mocanu şi Camelia Potec. Ce spune Compania Națională de Investiții

0
Publicat:

Situație revoltătoare la Brăila, unde un bazin olimpic, început din 2010 și realizat în jur de 95 la sută, este blocat de câțiva ani. Firma a intrat în insolvență, iar fostul ministru al Dezvoltării a reziliat contractul. De trei ani, nicio firmă nu vrea să-și asume restul lucrărilor.

Bazinul olimpic de la Brăila, abandonat FOTO: Ministerul Dezvoltării
Bazinul olimpic de la Brăila, abandonat FOTO: Ministerul Dezvoltării

Şcoala brăileană de nataţie a obţinut, de-a lungul timpului, rezultate remarcabile. Este orașul campioanelor olimpice Diana Mocanu, Camelia Potec (actualul preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie), Beatrice Câșlaru (medaliată olimpică și mondială la înot), sau Cătălin Nistor (campion în probele de bras sau mixt, în prezent antrenor de înot).

Cu toate acestea, orașul nu are un bazin olimpic așa cum se cuvine. Proiectul unui bazin olimpic, început din 2010 și realizat în jur de 95%, este blocat de câțiva ani din cauză că firma a intrat în insolvență, iar fostul ministru al Dezvoltării Cseke Attila a reziliat contractul.

Compania Națională de Investiții a organizat mai multe licitații pentru desemnarea unui nou constructor, însă procedurile nu s-au putut finaliza din lipsă de ofertanţi. Motivul este simplu, dar și paradoxal. Nicio firmă nu-şi asumă diferenţa de cinci la sută, întrucât trebuie să-şi asume garanţia întregului proiect. Or, nimeni nu știe ce calitate au lucrările deja făcute, având în vedere că au apărut deja anumite degradări ale construcției, în prezent abandonate.

Bazin olimpic abandonat FOTO: Ministerul Dezvoltării
Bazin olimpic abandonat FOTO: Ministerul Dezvoltării

Potrivit proiectului, Bazinul olimpic de la Brăila este prevăzut cu o capacitate maximă de 800 de locuri. Pentru a putea organiza competiţii internaționale, bazinul de înot olimpic va avea o lungime de 50 metri şi o lăţime de 25 metri și zece culoare. 

Ce spune Compania Națională de Investiții

De la Compania Națională de Investiții ni s-a transmis că se lucrează în prezent la definitivarea documentației pentru stabilirea restului de executat. Ulterior, se va demara o nouă procedură de achiziție publică pentru finalizarea lucrărilor.

„Vă transmitem faptul că pentru obiectivul menționat documentația a fost realizată de către departamentul tehnic și la data de 20 noiembrie a fost reanalizată de către departamentul tehnic și la data de 20 noiembrie a fost reavizată în cadrul CNI.  Ca urmare, aceasta  a fost transmisă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminstrației și, în luna decembrie, a fost emis ordinul de ministru. În momentul de față se definitivează documentația pentru stabilirea restului de executat și, ulterior, acestei etape se va demara o nouă procedură de achiziție publică pentru finalizarea lucrărilor”, a transmis Compania Națională de Investiții.

În timp ce autoritățile caută încă soluții de deblocare a proiectului, sute de copii de la inițiere și performanță sunt nevoiți să se antreneze în același bazin vechi, ruginit, deseori neîncălzit, unde de ani de zile nu s-a mai făcut nicio investiție serioasă.

În ciuda tuturor lipsurilor, antrenorii și sportivii  de la Clubul Sportiv Municipal Brăila continuă să obțină performanță și să spere că în curând vor avea un bazin olimpic, așa cum merită.

Orașul Galați, fără bazin olimpic de înot

La fel de rușinos este că unul dintre marile orașe ale României, cum este Galațiul, nu are o bază sportivă de înot. Bazinul Olimpic din Galaţi a fost inaugurat în anul 1970 și care îndeplinea condițiile pentru organizarea competițiilor internaționale. A fost închis după 25 de ani din cauza unor defecţiuni la sistemul de evacuare a apei.

În anul 2011 au început anumite lucrări de renovare finanţate de către Ministerul Sportului. Lucrările au fost oprite, iar această bază a fost lăsată să se degradeze tot mai mult, fiind practic abandonată.

Bazinul olimpic, abandonat de la Galați FOTO: Arhivă, Adevărul
Bazinul olimpic, abandonat de la Galați FOTO: Arhivă, Adevărul

În urmă cu cinci-șase ani, s-a discutat inclusiv ca acest bazin să fie preluat de autoritățile locale și să fie consolidat și modernizat pentru a fi redat gălățenilor, însă totul a rămas la nivel de intenție.

Între timp, sportivii din Galaţi se antrenează în bazinul acoperit de la Baia Comunală din Galaţi. Acesta are doar 25 de metri lungime, trei culoare și nu întrunește condițiile competiționale. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite