România lucrului prost făcut. Bazin olimpic de înot „înțepenit” la 95% din cauza falimentului constructorului

0
Publicat:

Proiectul unui bazin olimpic, început din 2010 și realizat în jur de 95 la sută, este blocat de câțiva ani din cauză că firma a intrat în insolvență, iar fostul ministru a reziliat contractul. De trei ani, nicio firmă nu vrea să-și asume restul lucrărilor.

Stadiul lucrărilor la Bazinul olimpic de la Brăila FOTO: Realitatea de Brăila
Stadiul lucrărilor la Bazinul olimpic de la Brăila FOTO: Realitatea de Brăila

Bazinul olimpic de înot de la Brăila ar fi trebuit să fie gata în 2016. Lucrările au rămas însă blocate la 95 la sută, după ce fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, s-a arătat nemulțumit de ritmul de lucru al constructorului și a anunțat demararea procedurii de reziliere a contractului privind construirea bazinului. Ulterior, constructorul a intrat în faliment. 

Pentru ca bazinul olimpic de la Brăila să fie pus în funcțiune mai sunt de executat cinci la sută dintre lucrări. Este vorba de lucrări la finisajele interioare, placări bazine, montat uși, precum și dotarea cu aparate electrice și obiecte sanitare.

Compania Națională de Investiții a organizat mai multe licitații pentru desemnarea unui nou constructor, însă procedurile nu s-au putut finaliza din lipsă de ofertanţi. Motivul este simplu, dar și paradoxal. Nicio firmă nu-şi asumă diferenţa de cinci la sută, întrucât trebuie să-şi asume garanţia întregului proiect. Or, nimeni nu știe ce calitate au lucrările deja făcute, deci cu atât mai puțin să și le asume.

Lucrările la Bazinul Olimpic au început în 2015 FOTO: Marian Dragomir
Lucrările la Bazinul Olimpic au început în 2015 FOTO: Marian Dragomir

Rezolvarea problemei este la Ministerul Dezvoltării

Situația bazinului olimpic de la Brăila este cunoscută și de actualul ministru al Dezvoltării, Adrian Veștea, care nu are încă o soluție pentru deblocarea proiectului. 

Este o situație care nu cred că mai are vreun precedent undeva în România. Este un proiect care înțeleg că a început undeva în anul 2011, deci de aproape 12 ani. În anul 2021 a fost reziliat contractul fiindcă societatea respectivă a intrat în faliment. În urma rezilierii acestui contract, colegii mei care sunt la Compania Națională de Investiții (CNI) au derulat mai multe proceduri de achiziție. Valoarea care rămăsese pentru a putea fi contractat acest obiectiv era de aproximativ 8.300.000 lei. Înțeleg că nu a apărut nicio firmă interesată de a finaliza acest proiect”, a declarat ministrul Adrian Veștea, într-o conferință de presă la Brăila.

Ministrul spune că este nevoie inițial de o expertiză pentru a arăta starea reală lucrărilor existente la ora actuală.   „În ultimii doi ani de zile prețurile la materialele de construcție a crescut destul de mult. Probabil a apărut și uzura fizică a unor lucrări care nu au fost foarte bine conservate. În prezent este o expertiză care ne va prezenta o situație a lucrărilor existente la ora actuală. Lucrări care vor putea duce la finalizarea acestui obiectiv”, a mai precizat ministrul Veștea.

Două mari campioane ale natației românești vin de la Brăila

Bazinul olimpic este prevăzut cu o capacitate maximă de 800 de locuri. Pentru a putea organiza competiţii internaționale, bazinul de înot olimpic va avea o lungime de 50 metri şi o lăţime de 25 metri, 10 culoare, fiecare dintre ele având lăţimea de 2,5 metri şi o adâncime a apei de maximum 2 metri. Baza sportivă va dispune de sală de forţă, saună, vestiare spaţioase, grupuri sanitare, cabinet medical şi cabinet antidoping.

Şcoala brăileană de nataţie a obţinut, de-a lungul timpului, rezultate remarcabile. Cele mai de seamă exponente ale acesteia sunt campioanele olimpice Diana Mocanu şi Camelia Potec, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie.

Proiectul Bazinului Olimpic de Înot de la Brăila are o valoare de aproximativ 36 milioane lei, finanţarea fiind asigurată de Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite