Un român i-a cerut oficial lui Augustin Lazăr să dispună deshumarea de urgenţă a lui Mihai Eminescu: „Sunt dovezi fără tăgadă despre uciderea poetului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile în care a murit poetul Mihai Eminescu în urmă cu 129 de ani ar putea face obiectul unui dosar de cercetare penală în urma unei solicitări în acest sens înaintate procurorului general al României de către un scriitor din Mehedinţi.

Un scriitor român, Laurian Stănchescu, i-a cerut procurorului general al României, printr-un memoriu oficial trimis în vara acestui an, să deschidă dosar de moarte suspectă în cazul poetului Mihai Eminescu.

Mai mult decât atât, săptămâna aceasta, scriitorul Stănchescu s-a arătat nemulţumit de faptul că ancheta privind moartea lui Eminescu bate pasul pe loc şi-i solicită de urgenţă lui Augustin Lazăr să-l deshumeze pe marele poet pentru cercetări amănunţite. 

Moartea lui Eminescu, cercetată după 129 de ani

În vara acestui an, poetul Laurian Stănchescu, originar din Strehaia, judeţul Mehedinţi, a trimis un memoriu procurorului general al României, prin care a cerut deschiderea unui dosar de moarte suspectă privind decesul poetului Mihai Eminescu, acum 129 de ani. Petentul a pornit în demersul său de la teorii şi studii ştiinţifice potrivit cărora marele poet ar fi fost ucis, prin otrăvire cu mercur sau cu o lovitură puternică în zona capului. În ultimii ani de viaţă, Eminescu a fost considerat un personaj incomod de clasa politică a vremii, dar şi de o parte a oficialilor din Imperiul Austro-Ungar, din cauza susţinerii de către poet a mişcărilor separaţioniste ale Transilvaniei şi Bucovinei.   

”Excelenţă, în urmă cu 129 ani s-a petrecut o crimă de neiertat împotriva lui Mihai Eminescu, Voievodul Limbii şi Culturii Române, mucenicul întemeietor de grai românesc. De la moartea sa au apărut o serie de mărturii, documente şi rapoarte medicale din ţară şi din străinătate, toate semnate de savanţi în medicină legală, cercetători de elită, membri ai familiei poetului. Sunt aduse dovezi fără tăgadă şi care vorbesc despre uciderea poetului prin tratamente exagerate cu injecţii de mercur pentru diagnostice false. Abuzurile medicale şi torturile la care a fost supus fără voia sa i-au adus moartea prematură şi au aruncat dezonoarea asupra memoriei şi spiritului său cardinal.

poza stanchescu

Laurian Stănchescu FOTO Laurian Stăncheschu/Facebook

Mihai Eminescu este Crucifixul şi Constelaţia spiritualităţii româneşti, numele său trebuie scos din mormânt şi pus curat în catapeteasma neamului pentru care a murit şi a suferit un martiraj neomenesc. Amintesc că Franţa a procedat la fel cu trupul lui Napoleon Bonaparte, nefiind nici o impietate”, îi scria în luna iulie Laurian Stănchescu procurorului general Augustin Lazăr.

”Stare de urgenţă” pentru deshumarea lui Eminescu

La aproape 5 luni de la depunerea memoriului, poetul Laurian Stănchescu revine în spaţiul public cu o scrisoare deschisă pentru Augustin Lazăr. Acesta îl acuză pe Procurorul General al Capitalei că amână nejustificat cercetările şi deschiderea dosarului de moarte suspectă pentru Mihai Eminescu. ”Domnule Procuror General, sunteţi repetent profesional la deschiderea unui dosar de moarte suspectă a lui Mihai Eminescu sau complice pasiv din alt secol la suprimarea fizică a poetului?”, îşi începe scrisoare deschisă Laurian Stănchescu. 

Totodată, scriitorul român solicită de urgenţă, deshumarea poetului şi începerea cercetărilor, denunţând torturile la care ar fi fost supus poetul.

”Cer instituirea stării de urgenţă privind deshumarea lui Mihai Eminescu pentru asasinarea sa! Ajung 129 de ani de neant zidit peste asasinarea poetului şi jurnalistului român! Sufletul său mult chinuit şi pătimit, torturat de fraţii săi contemporani cum singur spunea în anul 1876 într-o scrisoare adresată Veronicăi Micle, strigă din groapă să i se facă dreptate şi să i se redea liniştea morţii! Bătut cu frânghii ude în plină iarnă, înfometat, închis împotriva voinţei sale în celule pentru infractori şi criminali de rând, dus forţat de jandarmi în ospicii şi păzit de gardieni agresivi, cer reabilitarea în instanţă a martirul şi mucenicul Mihai Eminescu!”, precizează Laurian Stănchescu. 

Vă mai recomandăm:

De ce se duşmăneau Mihai Eminescu şi Alexandru Macedonski. Epigrama care l-a îngropat social pe poetul de origine sârbă

Zilele Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iaşi debutează cu o conferinţă a cunoscutului scriitor Radu Paraschivescu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite