Trebuia să fie copia în miniatură a vechiului Leipzig. Eşecul unui proiect turistic de opt milioane de euro din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul istoric al Botoşaniului FOTO Cosmin Zamfirache
Centrul istoric al Botoşaniului FOTO Cosmin Zamfirache

Autorităţile din Botoşani au refăcut, în urmă cu zece ani, centrul istoric, cu fonduri europene.  Iniţiativa a eşuat lamentabil, mai ales după ce au fost repartizate locuinţe sociale în zonă. Prin comportamentul lor, unii asistaţi social alungau vizitatorii şi agenţii economici. Acum, administraţia vrea să le rezilieze contractele şi să-i mute la marginea oraşului.

Centrul istoric al municipiului Botoşani este unul dintre cel mai bine păstrate ansambluri urbane de secol XIX şi început de secol XX din România. O adevărată perlă arhitectonică şi urbanistică, unicat  în ţară, copie la scară redusă a vechiului oraş german Leipzig. Cu toate acestea, centrul istoric al Botoşaniului rămâne încă o zonă rău famată, evitată în mare parte de turişti, dar şi de agenţii economici.

hrerewewewfwefdsf

 Centrul istoric al Botoşaniului FOTO Cosmin Zamfirache

Şi asta în condiţiile în care Primăria Botoşani a cheltuit, în urmă cu 11 ani, aproximativ opt milioane de euro pentru reabilitarea parţială a clădirilor istorice care compun acest ansamblu. Deşi s-a încercat revitalizarea turistică a Centrului Istoric, toate proiectele au eşuat, în mare parte şi după ce în zonă multe clădiri istorice au fost închiriate asistaţilor social sau celor cu venituri foarte mici. Noua administraţie a oraşului pregăteşte, însă, măsuri radicale. 

18 clădiri cu opt milioane de euro

În anul 2008, a fost demarat proiectul de reabilitare a Centrului Istoric al municipiului Botoşani. Era vorba despre 18 locuinţe dintr-un total de 60 de clădiri istorice, câte se află în zona Centrului Istoric. De altfel, ansamblul urban medieval „Piaţa 1 Decembrie” este clasificat ca monument istoric. Lucrările au fost finalizate în anul 2011, iar reabilitarea celor 18 clădiri a costat în jur de opt milioane de euro. Toate clădirile incluse în proiect au fost aduse la starea iniţială, cea din urmă cu 100-150 de ani. 

caeaqew

O parte a zonelor reabilitate au fost distruse FOTO Cosmin Zamfirache

A fost reabilitată şi Piaţa 1 Decembrie, unde se află statuia companiei de mitraliere a maiorului Ignat, monument ridicat în perioada interbelică în onoarea eroilor botoşăneni căzuţi în Primul Război Mondial. Centrul istoric beneficia şi de zone cu fântâni arteziene programate cu jocuri de lumini, dar şi de spaţii comerciale, amenajate ca în secolul al XIX-lea la parterul locuinţelor. Planul autorităţilor era de a transforma Centrul Istoric într-un nouă atracţie turistică în nordul Moldovei, care să revigoreze oraşul. Mai mult decât atât, în 2014 autorităţile locale visau la o zonă de alimentaţie publică şi divertisment înfloritoare, cu taverne pescăreşti, terase sau pub-uri. 

Asistaţi social mutaţi în Centrul Istoric

Nici după 11 ani autorităţile locale nu au reuşit însă să pună în valoare investiţia de opt milioane de euro. O parte importantă a caselor istorice din Centrul Istoric au fost închiriate de Primărie, prin societatea Consiliului Local, Locativa, unor asistaţi social sau unor persoane nevoiaşe care beneficiază de locuinţe sociale. O parte a acestor chiriaşi au reuşit să transforme Centrul Istoric într-o zonă rău famată, gălăgioasă şi plină de mizerie. Din cauza celor certaţi cu legea, dar şi a gălăgioşilor, agenţii economici au evitat să-şi deschidă afaceri în Centrul Istoric, chiar dacă au primit facilităţi importante de la Primărie. 

Asistaţi social mutaţi la marginea oraşului

Noul primar al oraşului, Cosmin Andrei, spune că va lua măsuri ferme pentru a justifica investiţia în centrul istoric. Recent, a anunţat că vor fi reziliate, într-un viitor apropiat, contractele celor care deţin locuinţe sociale. Totodată, edilul spune că nu vor mai fi locuinţe sociale în Centrul Istoric al oraşului, urmând să le fie schimbată destinaţia. „Îmi doresc o revigorare a activităţilor comerciale din Centrul Istoric. Vrem să redăm Centrul Istoric botoşănenilor.

dfdsffewqfewfe

 Fântânile arteziene au fost transformate în pubele FOTO botosaneanul.ro

Vom schimba destinaţia locuinţelor sociale de acolo cu o altă destinaţie. Îmi doresc să nu mai avem locuinţe sociale în Centrul Istoric”, spune primarul Cosmin Andrei. Edilul a găsit şi o alternativă. Cei cu locuinţe sociale vor primi repartiţie într-un bloc cu 72 de apartamente situat la ANL Cişmea, la marginea oraşului. Mutarea acestor chiriaşi va avea loc după finalizare acestor locuinţe din zona Cişmea. 

Ansamblu urban unicat în România

Centrul vechi al Botoşaniului are un istoric al locuirii încă din timpul lui Alexandru cel Bun, adică de la începutul secolul al XV-lea. Mai apoi, a devenit centru social şi comercial al oraşului în secolele XVIII-XIX, devenind faimos în toată ţara pentru afacerile armeneşti şi evreieşti, dar şi datorită frumuseţii locuinţelor realizate în stiluri arhitectonice la modă în Europa, cu meşteri veniţi din Austria şi Germania. Centrul istoric a intrat în paragină odată cu venirea comuniştilor la putere.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

Zece chioşcuri din faţa unei clădiri monument istoric din centrul Capitalei, demolate. Nicuşor Dan: „Construcţiile erau interzise, dar legea a fost ignorată”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite