Şcolile hi-tech de la ţară, care surclasează unităţi de învăţământ cu pretenţii de la oraş. Unde se află

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O sală de clasă la Corlăteni FOTO Cosmin Zamfirache
O sală de clasă la Corlăteni FOTO Cosmin Zamfirache

În judeţul Botoşani, sunt 17 şcoli săteşti care sunt mai performante, din punct de vedere al dotărilor, ca majoritatea unităţilor de învăţământ de la oraş. Acestea beneficiază de aparatură hi-tech, toate utlităţile dar şi de săli de clasă ultra-moderne.

Botoşaniul este cunoscut, la nivelul infrastructurii educaţionale, ca un judeţ al şcolilor de ţară dărăpănate, cu wc-ul în fundul curţii şi condiţii de ev mediu. În anul 2022 sunt localităţi în judeţ, unde lucrurile nu s-au schimbat radical iar elevii continuă să înveţe în şcoli de coşmar. 

În ultimul deceniu, însă, autorităţile locale, în mare parte din comunele de la graniţă, au reuşit să schimbe total faţa învăţământului rural, în cel mai nordic judeţ al României.

Conform datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, sunt 17 comune botoşănene care oferă elevilor de la ţară condiţii europene, cu toate utilităţile dar şi aparatură modernă. ”Este un plus de valoare pentru şcoala din mediul rural care devine atractivă şi deschisă pentru performanţă”, precizează Ada Macovei, inspector şcolar general. 

Table smart, planşe interactive şi băi adaptate vârstei

Una dintre comunele cu cele mai moderne şcoli este Colăteniul. Autorităţile locale au investit câteva milioane de euro pentru modernizarea şcolii gimnaziale din centru comunei acolo unde sunt aduşi cu microbuzele şcolare, inclusiv elevi din satele învecinate. Propriu-zis a fost reabilitat şi vechea clădire a şcolii dar a fost construit şi un corp nou cu dotări de top în domeniul educaţiei. Pe scurt, elevii din clasele I-VIII învaţă în clase cu mobilier nou, modern, dotate cu videoproiectoare, table smart sau planşe interactive. 

La toate acestea se adaugă o sală de spectacole pentru reprezentaţiile elevilor, o bibliotecă nouă, dotată complet, laboratoare dar şi o sală IT. În plus, noul corp beneficiază de cabinet medical. Ambele clădiri au toate utilităţile dar şi toalete în interior, adaptate vârstei. 

„Suntem siguri că va creşte performanţa pe termen lung, pentru că ştim cum lucrăm. Suntem în epoca tehnologiei, care este eficientă şi atrage. Am dotat toate clasele cu video-proiectoare. Sunt şi  table interactive. Copiii lucrează şi învaţă mai uşor. Abia aşteptată să vină la şcolă”, spune Geanina Butescu

Şcolile europene de pe frontiera de nord a României

Şcoli moderne sunt şi în comunele situate în nordul extrem, chiar la frontiera de nord a României cu Ucraina. La Pomârla, cu aproximativ 3 milioane de lei au fost reabilitate şcolile şi grădiniţele din satele comunei. Au fost modernizate complet şi beneficiază de toate dotările necesare, inclusiv videoproiectoare şi mobilier nou. 

În plus, la şcolile şi grădiniţele din Pomârla a fost implementat şi un sistem revoluţionar de încălzire, folosit în ţările occidentale. Este vorba despre pompele care folosesc energia geotermală. Acest sistem este şi economicos dar totodată reuşeşte să încălzească optim şcolile. Lângă Pomârla, în comuna Ibăneşti, autorităţile locale au reuşit să modernizeze complet şcolile din Ibăneşti şi Dumbrăviţa. 

asasdas

Centru de zi la Ibăneşti FOTO Cosmin Zamfirache

Nu numai că au toalete în interior, dar au fost dotate cu mobilier nou, instalaţii electrice schimbate şi dotări didactice moderne. 

„Avem săli de clasă noi, laboratoare, bibliotecă dar şi alte săli cu diferite destinaţii. Avem şi mobilier nou dar şi echipamente performante”, precizează Romică Magopeţ, primarul din Ibăneşti. 

În aceeaşi zonă, de cealaltă parte a Pomârlei, la Hilişeu Horia, s-au investit peste un milion de euro în modernizare unităţilor de învăţământ. Au clădirile complet reabilitate, toatele moderne în interior şi dotări europene. 

„Au mobilier, materiale didactice dar şi aparatură pentru desfăşurarea educaţiei în condiţii moderne”, precizează Ioan Butnaru, edilul din Hilişeu Horia. 

Şcoli reabilitate sunt şi în comuna învecinată, Dersca, situată deasemenea în apropierea frontierei. În localitatea Dersca şcolile şi grădiniţele au inclusiv toalete cu duş, pentru elevi, după orele de sport. 

Licee de la ţară cu condiţii mai bune ca la oraş

Totodată, în mediul rural, în judeţul Botoşani sunt trei licee care au dotări de top şi oferă elevilor condiţii de învăţământ european. În primul rând este vorba despre Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă„ din Şendriceni. Aici, sute de elevi din tot judeţul vin să înveţe meserie. Şi asta în condiţiile în care liceul a optat doar pentru profilele cu cea mai mare căutare pe piaţa muncii, inclusiv mecanici auto, tinichigii, tractorişti, tehnicieni veterinari sau ospătari şi bucătari. Au avut loc investiţii masive mai ales în dotările laboratoarelor de specialitate.

gfjhg

Sală de clasă la Şendriceni FOTO Cosmin Zamfirache

 În plus, liceul beneficiază de o fermă proprie dar şi de o suprafaţă consistentă de teren agricol. Este unul dintre puţinele licee din România care efectiv scoate profit şi reuşeşte să-l reinvestească pentru dotările şcolii. Cel mai bogat liceu, cel puţin din Moldova, este Liceul ”Anastasie Başotă” din Pomârla. 

Acesta deţine o suprafaţă impresionantă de pădure dar şi terenuri agricole lăsate moştenire de la boierul care a întemeiat liceul. Pădurea dar şi terenul sunt exploatate iar veniturile sunt folosite pentru întreţinerea liceului. Mai mult decât atât liceul este reabilitat cu 10 milioane de euro, urmând să aibă unul dintre cele mai moderne campusuri din România. 

Cel mai probabil, liceul de la Pomârla va deveni şcoală profesională, axată mai ales pe profil silvic. Un alt liceu de la ţară cu dotări impresionante pentru mediul rural este cel Liceul Tehnologic ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona. 

Liceul a beneficiat de o investiţie de 6 milioane de euro, atât în campus, cât şi în modernizarea spaţiilor de învăţare. Acum beneficiază de săli de clasă moderne, laboratoare bine dotate, sală de sport, spaţii de cazare, cantină şi chiar locuinţe pentru profesorii navetişti. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Elevii de la Liceul de Muzică învaţă într-o clădire degradată. Imobilul nu poate fi reparat deoarece decizia de retrocedare este aşteptată de mai bine de trei ani

Ministerul Apărării anunţă înfiinţarea unui liceu tehnic militar, pentru asigurarea forţei de muncă specializată

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite