Schelet uman de peste 3.000 de ani descoperit în urma unor săpături arheologice, în județul Botoșani

0
Publicat:

Descoperire incredibilă în județul Botoșani. Un schelet uman vechi de peste 3.000 de ani a fost găsit în urma unor săpături arheologice. Scheletul a fost transferat la Iași pentru a fi analizat de specialiști.

Schelet uman vechi de peste 3000 de ani, FOTO: Adela Kovacs / Muzeul Judeţean Botoşani
Schelet uman vechi de peste 3000 de ani, FOTO: Adela Kovacs / Muzeul Judeţean Botoşani

Potrivit arheologilor, scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya, şi a fost identificat după explorarea unui tumul de mari dimensiuni din comuna Drăguşeni.

„Începând din anul 2018 efectuăm cercetări de suprafaţă în zonă şi cu ocazia unei vizite în teren, împreună cu colegi de la Institutul de arheologie din Iaşi, am identificat urmele a doi tumuli, două monumente funerare de mari dimensiuni, destul de aplatizate din cauza agriculturii şi pe care am decis, recent, să îi studiem, având în vedere că ei se deteriorează în fiecare an tot mai mult. Am urmărit recuperarea informaţiei ştiinţifice, în cea mai mare parte, precum şi documentarea urmelor lăsate, identificând deocamdată un singur schelet. Scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya care este cunoscută destul de puţin pe teritoriul judeţului Botoşani”, a declarat şefa Secţiei de arheologie a Muzeului Judeţean Botoşani, Adela Kovacs.

Scheletul uman, transferat la Iași pentru a fi analizat

O echipă formată din arheologi de la Muzeul Judeţean Botoşani, în parteneriat cu arheologi şi antropologi de la Institutul de arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Universitatea din Opava şi de la Muzeul Sileziei din Cehia, au efectuat săpăturile arheologice. 

Șefa Secţiei de arheologie a Muzeului Judeţean Botoşani, Adela Kovacs, a mai adăugat faptul că scheletul face referire la „ritualurile funerare practicate în acea perioadă”.

„Scheletul păstrează urme de ocru roşu, o substanţă care a fost pusă pe defunct, în zona capului şi în zona picioarelor, pentru a sublinia un rit legat de renaştere, de sânge, de lumea cealaltă. Poziţia corpului este una chircită. Iniţial, a fost aşezat pe spate, cu genunchii aduşi către piept, care sugerează poziţia fetală. Această poziţie a bebeluşului reprezintă redarea pământului pentru o viitoare naştere", a explicat Ana Kovacs. 

Botoşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri