Românul care exportă miere în toată lumea. La doar 30 de ani, onorează deja comenzi din Statele Unite sau Japonia
0Un apicultor botoşănean, dintr-un sat de pe malurile Prutului, exportă anual peste 1500 de borcane de miere în toată Europa. Mai nou, a început să primească comenzi din Statele Unite şi Japonia. Cel mai căutat produs al botoşăneanului este un preparat, producţie proprie, pentru stimularea imunităţii.
Iustin Marineac este un tânăr apicultor de numai 30 de ani. Locuieşte în satul Româneşti, judeţul Botoşani, chiar pe malurile Prutului. Din cătunul nord-moldav, Iustin Marineac şi-a dezvoltat o afacere de succes în domeniul apicol, reuşind ca în numai trei ani să ajungă la peste 1000 de stupi dar şi la borcane de miere exportate în toată lumea.
Fostul student de la stomatologie reprofilat în apicultor
Iustin Marineac a început afacerea în domeniul apiculturii în 2015. Avea doar 26 de ani. Pentru tânărul de pe malurile Prutului nu era însă un domeniu necunoscut. Provine dintr-o familie de apicultori care au transmis această meserie din generaţie în generaţie. ” Eu la stupi lucrez de la vârsta de 12 ani. La început am fost paznic la stupii tatălui meu, apoi am cărat rame, după aceea la centrifugă la extras miere. Am învăţat de mic meseria asta”, spune Iustin Marineac. Cu toate acestea, tânărul din Româneşti a făcut carte. Se pregătea pentru o carieră în domeniul medicinei. A învăţat la un liceu de elită din Botoşani şi mai apoi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi, la stomatologie.
Spre uimirea tuturor a renunţat la medicină şi s-a apucat de apicultură, meşteşugul familiei sale. ”Am uimit poată pe multă lume dar viaţa până la urmă era aici între stupi. A fost o chemare lăuntrică”, spune apicultorul botoşănean. A început cu 60 de stupi cumpăraţi şi a ajuns rapid la 200. De fapt de la aceşti 200 de stupi a început cu adevărat afacerea sa în domeniul apiculturii. ”Ştiam deja ce trebuie să fac şi am plecat pe cont propriu. M-am şi mutat de acasă, de la părinţi. Efectiv pe picioarele mele. A urmat o muncă titanică, mi-am format proprii angajaţii, a fost greu dar a meritat.”, spune Iustin Marineac.
În trei ani şi-a triplat numărul de stupi
Afacerea lui Iustin Marineac a crescut de la an la an. Tânărul a pus pasiune în apicultură şi a inovat în permanenţă. A început să lucreze şi la aspectele de marketing. A realizat o reţetă unicat, cu miere în trei culori, în acelaşi borcan. Un efect uluitor pentru orice curios. Practic în acelaşi borcan, trei tipuri de miere diferită, de trei culori diferite, în trei straturi perfect separate. Secretul, spune apicultorul botoşănean este diferenţa de densitate între cele trei tipuri diferite de miere. Totodată secretul a constat în varietatea gamei dar şi a faptului că mierea de la Româneşti, este sută la sută naturală.
Produsele lui Iustin Marineac, recompensate şi cu un premiu de excelenţă, la o gală de profil FOTO Iustin Marineac/ Facebook
”Mierea este 100% naturală. Avem miere de păpădie, rapiţă, salcâm, tei, floarea-soarelui, polifloră”, spune Iustin Marineac. Totodată, botoşăneanul a înţeles importanţa vânzărilor online. A început cu un site bine pus la punct, iar apoi comenzile au început să apară din toată ţara. Odată ce clienţii au dat de gustul mierii de la Româneşti, Iustin Marineac, spune că de trei ani rămâne fără mic de miere în stoc. După trei ani, de afacere în domeniul apiculturii Iustin Marineac a ajuns la 1000 de stupi.
Peste 70% din producţie se duce în străinătate
Românii plecaţi în străinătate au descoperit mierea lui Iustin Marineac. De la aceştia au ajuns să o guste şi englezii, nemţii, italienii sau spaniolii. Mai mult decât atât, Iustin Marineac a plecat la drum în Anglia, Germania sau Italia cu borcanele de miere. Le-a expus şi le-a dat străinilor să guste. Mierea de la Româneşti i-a cucerit spune acesta. ”Au început să vină numeroasă comenzi. Anul acesta am rămas fără miere, de la atâtea comenzi. Am vândut la oameni de toate naţionalităţile.
Am călătorit în toate aceste ţări, am expus produse, i-am lăsat să guste. Apoi au început să vină comenzile. Gustaseră miere naturală, dintr-un sat din nordul Moldovei şi s-au îndrăgostit pe loc”, spune apicultorul botoşănean. Aproape zilnic acesta trimite borcane cu miere, păstură sau lăptişor de matcă în Anglia, Italia, Spania, Germania şi Austria. Peste 1500 de borcane a vândut numai anul acesta în ţările Uniunii Europene. ” În jur de 70% din producţia mea pleacă în Europa. Cred că în afară de Ungaria am trimis cam în toată Europa.”, precizează Iustin Marineac. Mai nou, botoşăneanul negociază contracte cu magazinele din ţările Uniunii Europene pentru comenzi. Deocamdată acesta trimite pe comandă borcane de miere sau alte produse apicole.
Cerere în SUA şi Japonia
Mai nou, mierea de la Româneşti a fost descoperită de japonezi şi americani. Acesta a primit deja comenzi din Statele Unite şi Japonia. ”Am primit comenzi şi de peste ocean şi din Asia. Am şi trimis deja. Chiar recent s-au interesat de miere şi nişte persoane din Canada.”, spune Iustin Marineac. Unul dintre cele mai căutate produse este api-imuno-stimulatorul. Mai precis este vorba despre un produs unicat, o reţetă pusă la punct de apicultorul de la Româneşti pentru întărirea sistemului imunitar.
”Este o mixtură de propolis, polen crud, lăptişor de matcă, miere de salcâm. Durează pregătirea lui între o lună şi aproximativ 50 de zile. Este foarte bun pentru sistemul imunitar dar şi pentru multe alte afecţiuni”, spune Iustin Marineac. Totodată apicultorul nu-l recomandă diabeticilor. Produsul este certificat de Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
VIDEO Temperaturile foarte mari şi pesticidele din culturi au făcut dezastru în apicultură