Protest de amploare. Medicii celui mai mare spital din judeţul Botoşani au intrat în grevă generală. Doar o treime dintre angajaţi mai lucrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personalul spitalului judeţean din Botoşani a intrat în grevă generală FOTO Cosmin Zamfirache
Personalul spitalului judeţean din Botoşani a intrat în grevă generală FOTO Cosmin Zamfirache

Proteste de amploare în sistemul de sănătate botoşănean. Sute de angajaţi ai spitalelor din Botoşani au intrat în grevă generală, nemulţumiţi de salarizare, dar şi de suprasolicitarea personalului.

La Spitalul Judeţean ”Mavromati”, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, angajaţii au intrat luni, 31 octombrie, în grevă generală, pe termen nelimitat. Doar o treime dintre angajaţi mai au grijă de pacienţi şi mai precis de urgenţele medico-chirurgicale.  

Protestele au început de luni dimineaţă, zeci de angajaţi adunându-se cu pancarte în faţa spitalului. În acelaşi timp, şi la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani au avut loc proteste asemănătoare. Angajaţii ridicau panacarte prin care cereau respect, drepturi salariale, dar şi suplimentarea personalului.

Aceeaşi muncă cu salarii diferite

Una dintre revendicările exprimate prin vocea sindicaliştilor de angajaţii spitalului din Botoşani este eliminarea inechităţilor salariale. Pe scurt, nu toţi angajaţii din sistemul sanitar au primit majorări salariale, existând diferenţe, spun sindicaliştii, inclusiv între oamenii care fac aceeaşi muncă. ” În urma ordonanţei 20 s-au rezolvat nişte inechităţi dar s-au creat altele.Cerem corectarea acestor inechităţi. Prin corectare înţelegem ca în aceste ordonanţe să fie inclus  tot personalul care lucrează în sistemul de sănătate. Începând de la personalul medico sanitar până la personalul tehnic administrativ. 

Nu se poate ca într-o unitate sanitară să dai cu o mână la unii şi cu cealaltă să iei de la alţii sau să îi laşi pe dinafară. Pentru că lucrăm într-o echipă şi avem nevoie de serviciile fiecărui salariat.”, spune Lia Temciuc, lider sindical Sanitas Botoşani. O asistentă de pe secţia de Diabet se plângea că deşi lucrează de aproape 30 de ani în spital, nu a primit majorări salariale decât un leu, în timp ce alţi angajaţi ai spitalului, au primit lefuri mărite substanţial. ”După atâta experienţă să am doar un leu majorare? Este normal? Se creează disensiuni în rândul angajaţilor”, a precizat asistenta.

”Suntem epuizate”

O altă problemă care i-a făcut pe angajaţii din sănătate să intre în greva generală este lipsa de personal. În special personalul medical, se plânge de suprasolicitare. Asistentele spun că fac munca a câte doi, trei oameni, cu ore suplimentare din belşug şi lipsă de odihnă. ” De exemplu la o tură de dimineaţă trebuie să lucreze 3-4 asistenţi şi lucrează doar unul singur. Cum să poată un singur om să asigure o calitate a actului medical. La ORL de la pediatrie au acumulat oamenii de acolo câte 1000 şi ceva de ore suplimentare.”, adaugă Lia Temciuc. 

Asistentele spun că nu mai fac faţă şi riscă să greşească din cauza oboselii. ”Suntem epuizate. Suntem foarte puţini. Facem mai multă scriptologie decât muncă la patul pacientului. Stăm foarte mult timp, peste program, să ne terminăm treaba până la tura a doua. Avem un insingur infirmier pe tură. O să cădem din picioare. Există riscul să greşim, şi tot noi răspundem,”, a precizat o asistentă venită la protest. Sindicaliştii dar şi angajaţii spun că vor continua greva şi protestele până le vor fi soluţionate doleanţele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Protest în faţa Spitalului Penitenciar din Dej. Circa 30 de angajaţi au cerut demisia ministrului Justiţiei

Miting la Tîrgu Ocna. Angajaţii penitenciarelor din ţară anunţă proteste de proporţii, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi salarizare

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite