Profilul sinucigaşului din judeţul Botoşani: bătrân care locuieşte în mediul rural, singur şi sărac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nesiguranta zilei de maine si singuratatea ii determina pe multi dintre botosaneni sa isi incheie socotelile cu viata FOTO adevarul arhiva
Nesiguranta zilei de maine si singuratatea ii determina pe multi dintre botosaneni sa isi incheie socotelile cu viata FOTO adevarul arhiva

Disperarea, singuratatea, decepţiile în dragoste dar mai ales sărăcia îi determină pe mulţi români, mai slabi de înger, să îşi încheie socotelile cu viaţa. Deşi este un fapt condamnat de Biserică şi societate, iar sinucigasii ajung să fie stigmatizaţi şi după moarte, tot mai mulţi romani recurg la sinucidere.

În judeţul Botoşani, numărul mare al sinucigaşilor este dat de oamenii de vârsta a treia, care trăiesc în mediul rural. Iar care, spun specialiştii, în multe cazuri nu au nici măcar un motiv din cauza căruia să recurgă la acest gest. Psihiatrii spun că nici măcar ei nu îi mai pot ajuta pe cei care sunt cuprinşi de gânduri negre.

 Botoşănenii fruntaşi la sinucideri

 Judeţul Botoşani se află printre locurile fruntaşe în tot felul de topuri, dar mai ales în cel al sărăciei sau al judeţelor cu cele mai proaste drumuri.  Nici în cazul sinucigaşilor, Botoşaniul nu se dezice şi se află din nou pe podium şi mulţi specialişti înclină să creadă că are legătură cu top-urile anterioare. Judeţul Botoşani se află pe locul doi la nivel naţional, ca număr de sinucideri.

Psihiatri cu experienţă susţin că, cel puţin în municipiul Botoşani, motivul principal pentru rata mare de sinucideri este sărăcia, lipsa de perspectivă tipic provincială şi mai ales plecarea în străinătate. Numărul sinuciderilor în judeţul Botoşani a crescut foarte mult, după ce, în ultimii ani din ce în ce mai mulţi oameni au rămas fără loc de muncă şi cu datorii uriaşi la bănci. 

Plecarea la muncă în străinătate a unuia din membrii familiei este una din cauzele ce duc la sinucidere. De multe ori gelozia, dorul care îl macină pentru membrul familiei plecat dar şi senzaţia de singurătate îi fac pe mulţi botoşăneni să îşi incheie socotelile cu viata. Iar în marea lor majoritatate, la Botoşani sunt bărbaţi. 

”A crescut numărul de sinucideri. Asta este sigur. Dacă înainte, în anul 2005 aveam aproximativ 48 de sinucieri pe an, acum avem şi 68 de cazuri pe an”, susţine medicul psihiatru Nicolae Vlad.  

Cei mai mulţi botoşăneni sătui să îndure o viaţă care nu îi mai mulţumeşte, recurg la acest gest, după ce îşi fac ”curaj cu alcool”. Ultimul caz de acest gen a fost întâlnit pe strada Primăverii din municipiul Botoşani în urmă cu aproximativ două luni de zile. Un bărbat de 60 de ani şi-a pus capăt zilelor, ştagulat cu un cablu electric, de dorul soţiei şi al copiilor plecaţi în străinătate.

 Bunici sătui de viaţă

În mod paradoxal, în judeţul Botoşani cei care recurc adesea la asemenea gesturi sunt bătrânii din mediul rural. Chiar şi psihiatrii botoşăneni au rămas uimiţi când au costatat că acolo unde de obicei oamenii au frică de Dumnezeu, cei mai mulţi se fac vinovaţi de unul dintre păcatele capitale, suicidul. Motivele pentru care bătrânii vor să îşi încheie socotelile cu viaţa nu par a fi înţelese de nimeni. 

”Şi în tratatul profesorului Scripcaru, un mare specialist în psihiatrie, este prevăzut faptul că majoritatea sinuciderilor au loc în mediul urban. Cu toată sinceritatea vă spun însă, că la Botoşani lucrurile stau exact pe dos. Cei mai mulţi sincigaşi vin din mediul rural, adică oameni de la ţară şi foarte interesant de vârsta a treia. Mulţi nu mai au un ţel în viaţă şi se sinucid”, precizează medicul psihiatru, Nicolae Vlad.

Cei mai mulţi bătrâni se confruntă cu singurătatea după plecarea copiilor şi nepoţilor din sat în străinătate.  Vârstnicii rămân singuri fără ajutor, iar viaţa devine de multe ori o corvoadă. În urmă cu un an de zile, un bătrân de 78 de ani din localitatea botoşăneană Santa Mare s-a auto-înjunghiat din cauza singurătăţii. Soţia îi murise de doi ani, iar copii nu se aflau în localitate.

 Tot la Botoşani exista un paradox al sinuciderii. Doctorul Nicolaie Vlad mai spune că în judeţ se mai întâmplă un fenomen ciudat. 

”Există un lucru straniu. La Botoşani un motiv pentru sinucidere, există un motiv al împlinirii. În mediul rural sunt persoane de obicei în vârstă care după ce au reuşit să îşi pună la casa lor copii şi să se realizeze, să nu mai aibă un scop în viaţă. Şi ajung la suicid”, explică Nicolae Vlad.   

De cele mai multe ori, botoşănenii din mediul rural ajung să recurgă la aceste gesturi după ce au consumat alcool. Aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, un bătrân de 70 de ani din municipiul Dorohoi, a încercat să se sinucidă într-o singură zi, de două ori. Prima dată a încercat să îşi pună capăt zilelor înghiţind un pumn de pastile, iar mai apoi s-a aruncat pe fereastră. 

Citi si: 

Dezvăluiri tulburătoare. Alexandra Stan a vrut să se sinucidă în culmea gloriei

Un angajat al Penitenciarului Botoşani a fost găsit spânzurat la locul de muncă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite