Locul unde se află certificatele de naștere ale celor mai mari genii ale României. Cum pot fi văzute și studiate FOTO
0În Arhivele Naționale ale Statului din Botoșani se află o adevărată comoară documentară. Este vorba despre certificatele de naștere sau de botez ale celor mai importante genii ale României din aproape toate domeniile. Între ele, actele de naștere și de botez ale lui Eminescu, Antipa sau Enescu.
Botoșani este județul din România cu cele mai multe genii născute pe meleagurile sale. Zeci de personalități din toate domeniile, de la literatură și muzică până la inginerie și biologie au văzut lumina zilei în diferite localități de pe teritoriul de astăzi al acestui județ. Cei mai cunoscuți sunt Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Elie Radu, Octav Onicescu și Octav Băncilă.
Tocmai de aceea, în Arhivele Naționale ale Statului, filiala Botoșani, se păstrează documente cu o valoare inestimabilă pentru istoria națională: certificatele de naștere ale marilor personalități născute la Botoșani. S-au păstrat mare parte dintre ele și majoritatea sunt sub forma unor însemnări în registre bisericești și de stare civilă, având și mențiuni importante privind familia și locul în care s-au născut toate aceste mari personalități.
Mini-biografii, în original, ale marilor genii ale României
În depozitele Arhivelor Statului de la Botoșani, o clădire situată pe Strada Colonel Victor Tomoroveanu, sunt păstrate numeroase documente totodată valoroase din punct de vedere al cercetării, dar și inedite. Printre acestea și actele doveditoare privind naștere celor mai importante personalități din România, născute în județul Botoșani.
Șeful serviciului Arhivelor Naționale de la Botoșani spune că nașterea și botezul acestor personalități sunt consemnate în câteva registre, fie bisericești, fie laice, ale primăriilor, păstrate în original.
„În depozitele Arhivelor din Botoșani se găsesc registrele mitricale. Registrele mitricale sunt actele întocmite de parohii, după Regulamentele Organice (n.red.1831-1832). Practic, în aceste registre preoții treceau datele de naștere, căsătorie sau deces. Activitatea mergea greu fiindcă preoții nu aveau experiența necesară întocmirii acestor acte. După 1864, odată cu Codul Civil, se schimbă totul. Registrele mitricale sunt înlocuite de documentele de stare civilă, laice, completate de către administrațiile locale. Aici, la Botoșani, avem registrele mitricale, originale, cu datele de naștere și de botez ale lui Mihai Eminesuc, dar și actele de naștere ale lui Iorga, Băncilă, Onicescu, Antipa, Enescu, Luchian și alții”, spune Rodica Crăcană.
Tot la Arhivele Statului din Botoșani se păstrează și documente de deces ale părinților lui Eminescu, de exemplu, dar și ale altor personalități. Specialistul botoșănean adaugă că aceste registre mitricale sau acte de stare civilă sunt adevărate biografii pe scurt, în condițiile în care preoții treceau de obicei multe detalii privind familia în care se năștea copilul.
„Sunt niște mini-biografii pentru că într-un act de naștere găsim informații foarte importante privind începutul vieții unei persoane, de la data și locul nașterii și până la numele, vârsta și meseria părinților”, adaugă Rodica Crăcană.
Aceste documente pot fi consultate de orice român, la sala de studiu a instituției, pe baza unui permis eliberat pe loc, cu ajutorul cărții de identitate.
”Botoșani, a avut mereu acel ceva”
Aceste mari personalități ale României s-au născut la Botoșani în perioada cuprinsă între mijlocul secolului al XIX-lea și primul sfert al secolului XX. Mihai Eminescu s-a născut în 1850, George Enescu în 1881, Grigore Antipa în 1867, Nicolae Iorga în 1871, Ștefan Luchian în 1868, Octav Onicescu în 1892, Elie Radu în 1853.
Interesant este faptul că toate aceste mari personalități, în afară de Enescu, născut la Liveni, au văzut lumina zilei în târguri cosmpolite, multietnice și prospere ale vremii. Majoritatea sunt din târgul Botoșaniului, astăzi municipiul reședință de județ.
„La un moment dat, la Botoşani a fost o adevărată «invazie» de genialitate. Începând cu secolul al XIX-lea şi până la mijlocul secolulului al XX-lea s-au născut, au crescut şi chiar au învăţat carte o mulţime de personalităţi extrem de importante“, spune istoricul botoşănean Dănuţ Huţu, şeful Direcţiei de Cultură Botoşani.
O explicație ar fi acel mediu cultural, economic multi-etnic al Botoșaniului din secolul al XIX-lea, care a creat condițiile de dezvoltare a unor personalități deosebite. Aproape toate personalitățile născute la Botoșani erau din familii burgheze de arendași, moșieri, administratori de moșii, avocați sau militari, oameni care le puteau oferi copiilor lor o educație timpurie adecvată, orășănească, în pas cu vremurile.