Istoria zbuciumată a primului conac urban în stil „Secession“ din Moldova. De la reşedinţa rebelului ispravnic Silion la ruină cu ştaif în centrul Botoşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai frumoase conace urbane de la începutul secolului al XX-lea este casa fostului ispravnic de Botoşani Ştefan Silion. Casa, o bijuterie arhitectonică, este singura locuinţă în stilul „rebel“ Seccesion din Moldova şi reprezintă crezul artistic al proprietarului. Astăzi conacul este doar o ruină.

Pe strada I.C. Brătianu din municipiul Botoşani, pe o uliţă ce pleacă din Centrul Istoric, inima vechiului târg al Botoşanilor, se află una dintre cele mai remarcabile opere arhitecturale ale începutul secolului al XX-lea din Botoşani şi poate din toată Moldova. Este vorba de un conac urban, dintre acele pe care şi le ridicau boierii din nordul Moldovei, cu multă cheltuială şi meşteri din străinătate.

image

 Botoşaniul de la început de secol XX FOTO remeberbotosani.blogspot.com

Este numită Casa Silion, fiind proprietate a boierilor din această familie până în 1948, când a intrat pe mâna comuniştilor. O adevărată operă de artă, cu fântână arteziană, statui, parc şi faţadă în stilurile avangardiste ale începutul de veac, Casa Silion se luptă astăzi cu uitarea şi ruina. Deşi frumuseţea conacului răzbate din spatele zidurilor decrepite, a gunoielor şi a vegetaţiei care o sufocă, specialiştii spun că fără o intervenţie, casa va deveni doar o simplă amintire a „Belle Epoque“ şi a grandorii Botoşaniului de acum 114 ani.

Ridicată de ispravnicul târgului

La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, târgul Botoşanilor era un oraş important al Moldovei. Nod comercial populat cu negustori bogaţi de orgini diferite, evrei, armeni şi români, dar şi cu familii boiereşti de renume, Botoşaniul a fost înţesat cu bijuterii arhitectonice ridicate cu bani mulţi şi meşteri şi arhitecţi francezi, germani sau austrieci. Familia Silion era una dintre cele mai bogate familii boiereşti. Cu toate acestea, se ştiu foarte puţine lucruri astăzi despre această familie. În urma lor, au rămas câteva conace de la ţară, dar şi superba Casă Silion, aflată într-o zonă de lux în acea perioadă. 

Cel care a ridicat-o pare să fi fost Ştefan Silion, unul dintre fiii spătarului Toader Silion. Ştefan Silion ajunsese la sfârşitul secolului al XIX-lea la rangul de ispravnic şi deţinea o avere formidabilă. „Casa a fost probabil construită în jurul anului 1900 de către Ştefan Silion. Nu se ştie cu precizie însă. Era o zonă rezidenţială acolo unde a fost construită, aproape de casa lui Nicolae Sofian, un personaj extrem de bogat. În acea perioadă, la început de secol XX, casele erau puţine şi era o zonă liniştită“, spune Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură Botoşani. Ştefan Silion, de altfel, îşi desăvârşise studiile în Drept la Universitatea din Berlin şi cochetase cu arhitectura la Viena. Din această ultimă experinenţă s-a născut, de fapt, şi Casa Silion.

Bijuteria moldovenească în stil „Secession“

Casa Silion, apreciată în multe lucrări de specialitate ca o capodoperă arhitectonică, este construită într-un stil avangardist din acea perioadă, numit „Secession“. Propriu-zis, este un stil arhitectonic dezvoltat de artiştii austrieci desprinşi din Asociaţia Artiştilor Austrieci. Acest stil reflectat şi în arhitectură era considerat ca o reacţie şi ca o rebeliune împotriva canoanelor arhitecturii clasice. Secesioniştii urmăreau să scoată arta de sub canoanele academice şi să creeze ceva ce nu putea fi pus în legătură cu trecutul.

image

Elementele conacului Silion sunt specifice stilului „Secession“

Unul dintre susţinătorii acestui curent ar fi fost şi Ştefan Silion, boierul moldovean plecat la studii în Germania. Acesta şi-a dorit să îşi manifeste rebeliunea în artă în târgul Botoşanilor, deşi deţinea proprietăţi şi în Suceava, dar şi la Iaşi. A ales acea zonă liniştită din afara centrului şi, către maturitate, ar fi ridicat această casă. Se întâmpla în anul 1900. Cu o faţadă în arc sprijinit pe două turnuri circulare dispuse lateral, fântână arteziană în curte, forme geometrice îndrăzneţe, casa a fost încadrată de specialiştii în arhitectură clar în stilul „Seccesion“, exact aşa cum şi-a dorit şi proprietarul. „Un exemplar de arhitectură Secession, remarcabil prin frenezia tratării volumelor, este Casa Silion“, spune Eugenia Greceanu în lucrarea sa „Arhitectura civilă a oraşului Botoşani în veacul al XIX-lea“. 

image

Ce a mai rămas din fântâna arteziană

Totodată, pe lângă exterior, şi interiorarele casei, aşa cum au fost lăsate după îndelunga locuire a familiei Silion, impresionează. Casa Silion este considerată unicat în ţară, dar şi o capodoperă de nivel internaţional. „Interioarele aveau geamuri cu vitralii, un hol imens, cu decoraţiuni şi camere frumos proporţionate. Un bun gust desăvârşit. Este un monument unicat şi cu valoare internaţională“, spune şi Dănuţ Huţu. Totodată, casa este atipică zonei Moldovei. Este considerată prima casă Secession din Moldova, în ţară mai fiind întâlnită astfel de arhitectură în zona Banatului şi în Oradea.

image

Detalii arhitectonice de mare fineţe

Monument istoric condamnat la degradare

În 1948, casa Silion a încăput pe mâna comuniştilor. Tovarăşii, ignoranţi în materie de arhitectură şi cu o ură înverşunată împotriva boierimii, au batjocorit casa. Au transformat-o în loc pentru adăpostit caii, pentru a deveni mai târziu autobază. În cele din urmă, a fost transformată în sediu de instituţie, afiliată Ministerului de Interne, aceasta fiind, de fapt, salvarea casei. În cele din urmă, a fost retrocedată urmaşilor familiei Silion. Nimeni nu mai doreşte să investească în bijuteria „Secession“ din municipiul Botoşani. Mascată de verdeaţă, cu frumoasa fântână arteziană secată, cu silenii şi bacantele care întâmpinau gazdele decapitaţi, casa Silion îşi aşteaptă resemnată sfârşitul inevitabil.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum a ajuns Conacul Văcăreştilor depozit de cereale pe vreme colectivizării

FOTO Hânceşti, locul unde a murit Manuc-bey

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite