Îşi câştigă existenţa în condiţii extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii botoşăneni survolează fiecare metru de teren de la graniţa de Est
Jandarmii botoşăneni survolează fiecare metru de teren de la graniţa de Est

Pericolele pe care le înfruntă cei care păzesc graniţele ţării nu sunt deloc puţine: traficanţi şi imigraţi ilegali, la care se adaugă temperaturile extreme amplificate de curenţii de aer de pe Prut.

Peste 200 de jandarmi  îngheaţă la frontiera cu Republica Moldova şi Ucraina. Dacă în oraş vremea s-a mai îmblânzit, pe malul apei, temperaturile scad pe timpul nopţii până la -38 de grade Celsius. Grănicerii vor scăpa de gerul siberian abia în luna martie, când vremea se va mai încălzi odată cu venirea primăverii.

„La -38 de grade intri în panică şi delirezi“
„Zilele trecute au fost -38 de grade Celsius la graniţa cu Ucraina din cauza curenţilor de pe Prut. A fost cea mai grea misiune din ultimii 10 ani. Loveam cu picioarele în botul maşinii şi nu le mai simţeam. O clipă mi-a trecut prin cap că-mi vor amputa a doua zi picioarele. La -38 de grade intri în panică şi delirezi. Organismul nu te mai ascultă“, a spus Bogdan Daniliuc, poliţist de frontieră.


Câte 40 de poliţişti sunt dispuşi în cele cinci sectoare ale Poliţiei de Frontieră de la graniţa de est a ţării. Fiecare trebuie să facă misiuni de patrulare pe jos la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, la intervale de două ore. „Patrulează câte două ore, apoi se retrag în adăposturi şi sunt înlocuiţi de alte echipaje, astfel este asigurată permanenţa la graniţă“, a spus Minodora Răcnea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră. Reumatismul, afecţiunile respiratorii şi cele de stomac sunt cele mai frecvente boli profesionale de care suferă angajaţii Poliţiei de Frontieră.

Doar 15% din poliţişti mai ajung la pensie
În fiecare lună, cabinetul medical al inspectoratului este aglomerat de poliţiştii de frontieră care suferă de fracturi şi luxaţii, pe care le-au suferit în timpul patrulării pe terenurile accidentate. 


Din acest motiv, doar 15% din jandarmi mai apucă să se bucure de pensie. Salariul unui poliţist de frontieră variază între 1.800 şi 2.300 de lei pe lună, în funcţie de vechime.
„Salariile sunt mici în comparaţie cu munca pe care o depun. Nu se compară efortul lor cu acela al unui funcţionar public care stă la căldură în birou. Dar, până la urmă, fiecare îşi alege meseria“, a spus Minodora Răcnea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite