În ce meserii se pot califica cei cu patru clase. Uniunea Europeană caută muncitori în agricultură

0
Publicat:

La Botoșani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a calificat femei de serviciu și muncitori în agricultură, cu certificate valabile în toată Uniunea Europeană. 

Cursuri calificare(imagine generică) FOTO Corina Macavei
Cursuri calificare(imagine generică) FOTO Corina Macavei

Botoșaniul este județul din România unde 65% din populație nu are serviciu. Dintre cele 107.000 de persoane active (adică bune de muncă), în jur de 40.000 nu au niciun loc de serviciu, cel puțin pe hârtie. Doar 8% din populație are studii superioare.

O bună parte a botoșănenilor nu au nici măcar opt clase absolvite. În consecință, nu îndeplinesc condițiile minime pentru a avea acces la o varietate de cursuri de calificare și implicit au o gamă redusă de job-uri la care pot aplica.

Există și categoria celor care au doar patru clase absolvite. Aceștia sunt încadrați în categoria „greu ocupabil“, adică își găsesc cel mai greu loc de muncă.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Botoșani a găsit însă o soluție de a-i califica și pe cei care au terminat doar ciclul primar. Adică au găsit două meserii pe care aceștia le pot învăța și pot primi și un certificat pentru aceasta. 

Femei de serviciu și lucrători în agricultură

De anul trecut, AJOFM Botoșani organizează cursuri de calificare, pentru cei cu patru clase, de femei de serviciu și lucrător în agricultură. Sunt singurele meserii în care se pot califica botoșănenii cu acest nivel de studii.

„Nivelul redus de studii pe care persoanele, care sunt în evidența AJOFM, îl au, este o mare problemă. Avem un program de formare profesională de nivel I, adică minim învățământ primar. În cadrul acestui program au fost calificați în meseriile de lucrător în cultura plantelor și femeie de serviciu. Sunt singurele programe pe care aceștia absolvenți de patru clase le pot accesa”, spune Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.

Pe scurt, cele câteva zeci de cursanți au fost învățați, în funcție de opțiunea dorită, cum să facă curat sau să cultive, la nivel de bază, plantele. La cursurile de vara trecută, toți cei înscriși au absolvit și au primit un certificat de muncitor calificat în domeniile respective. 

Angajați calificați de statul român pentru fermele din Uniunea Europeană

Reprezentanții AJOFM spun că aceste cursuri, deși aparent banale, au o importanță aparte pentru cei care le parcurg - mai ales că sunt certificate la nivelul Uniunii Europene. Pe scurt, mai ales pentru muncitorii din agricultură, certificatul reprezintă un avantaj când pleacă să muncească sezonier prin țările europene.

Cu alte cuvinte, statul român califică muncitori în agricultură, pentru întreaga Europă. Toți cei calificați aleg să lucreze în țările Uniunii Europene pentru salariile mai consistente decât la fermele din România.

„Sunt cursuri certificate. Poate că beneficiarul acestui curs găsește mai greu, aici în România, un loc de muncă cu această meserie.  Dacă această persoană pleacă să muncească în Germania, de exemplu, la o fermă vegetală, angajatorul din țara respectivă este obligat să-l salarizeze ca persoană calificată, cu un alt nivel de salarizare comparativ cu salariatul necalificat. Deci există avantaje și pentru tipul acesta de persoane cu învățământ primar, chiar dacă la prima vedere nu pare așa”, adaugă directorul AJOFM.  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite