Iernile în care se murea de frig şi de foame. Cronica celor mai geroşi ani din istoria recentă a Botoşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Botoşani au fost înregistrate în ultimii 100 de ani temperaturi extreme. Minimele au fost atinse în 1958,1963, 1996 şi 2012. În aceste ”epoci” glaciare ale Botoşaniului, s-au înregistrat decese, sate izolate, drumuri impracticabile şi foamete.

Botoşaniul unul dintre judeţele nordice al României s-a confruntat în ultimi 100 de ani cu temperaturi extreme, viscol şi ninsori abundente. Deşi în acest punct nordic al Moldovei, nu au fost înregistrate recorduri de temperaturi scăzute, viscolul şi crivăţul din stepele Ucrainei au făcut ravagii în iernile cele mai geroase.

Anul în care câinii îngheţau în cuştii

În topul anilor cu cele mai geroase ierni din judeţul Botoşani intră anul 1958. După o iarnă aparent blândă, fără prea multă zăpadă, gerul a izbit necruţător în ziua de 5 februarie. S-a înregistrat atunci temperatura de -29,8 grade Celsius. Luaţi pe nepregătite, mulţi oameni nu au reuşit să îşi pună animalelel la adăpost, sau să capitoneze măcar cu paie grajdurile. Bătrânii îşi aduc aminte că în acel an mulţi săteni din judeţul Botoşani şi-au găsit câinii îngheţaţi în cuşti, sau viţeii în grajduri. 

Viscolul a prăpădit judeţul

Cel mai geros an din ultimii 100 din judeţul Botoşani a fost 1963. Termometrele au indicat pe 20 ianuarie, valoarea de – 30,3 grade Celsius. În luna ianuarie a acestui an, imediat după Anul Nou a început să ningă. ”Ningea şi nu se mai oprea. Era prăpăd. Eram copil, aveam vreo 11 ani. Se înălţa stratul până la fereastră şi unde era mai jos, că era case de chirpici bătrâneşti, trecea şi peste”, spune nea Ioan Burjui un bătrân din Botoşani. 

Cei mai în vârstă îşi aduc aminte că în acel an zăpada a trecut şi peste acoperişul caselor în anumite zone din Botoşani. Sute de sate au rămas izolate, iar oamenii nu mai puteau să iasă din case şi mâncau resturi. Dealtfel întreg judeţul a fost complet paralizat, aproape o săptămână. ”Au murit mulţi oameni, pe care i-a prins viscolul mai ales. A prăpădit judeţul viscolul. Cum îl prindea pe unul pe drum, cum îl lăsau puterile şi de frig murea acolo. Cine mai ştie acuma câţi morţi au fost. Dar s-a murit de frig şi de foame atunci”, spune nea Ioan.

Anii friguroşi de după 1989

Meteorologii botoşăneni spun că şi după 1989, au fost înregistrate temeperaturi scăzute, fără efectele devastatoare din anii ’50 sau ’60. Cele mai multe victime au fost înregistrate în rândul boschetarilor sau a bătrânilor rămaşi singuri în sate izolate. Astfel în 1993, au fost înregistrate -29 de grade Celsius pe 27 noiembrie, iar în 1996 pe 29 şi 30 decembrie, termometrele au indicat -27,7 grade Celsius. O ultimă valoare record a fost înregistrată cu doi ani în urmă la Darabani, când termometrele în luna februarie a anului 2012 indicau -30 de grade Celsius.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Decembrie 2009: Zeci de autovehicule blocate pe drumurile judeţene şi oameni salvaţi din ghearele gerului

Iarna din '63, anul în care lacul de acumulare de la Bicaz a fost traversat cu tractorul

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite