Iarna din '63, anul în care lacul de acumulare de la Bicaz a fost traversat cu tractorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 1963 le-a adus locuitorilor din judeţul Neamţ o iarnă cumplită, cu zile geroase şi zăpadă din abundenţă. Din acel an datează istoria unei traversări a lacului Izvorul Muntelui de pe un mal pe altul, cu tractorul, suprafaţa lacului fiind îngheţată bocnă.

În iernile geroase, lacul de acumulare de la Bicaz, al doilea lac artificial din România, prinde a îngheţa începând din amonte, de la vărsarea râurilor Bistriţa şi Bistricioara, de unde se extinde înspre zona barajului. În faza maximă de îngheţ, podul de gheaţă măsoară o grosime care variază între 40 şi 60 de centimetri în zona de la coada lacului şi 10-15 centimetri aproape de baraj.

Fenomenul nu se manifestă în fiecare an, ci doar în anii cu ierni grele, o astfel de situaţie înregistrându-se în urmă cu jumătate de secol, în 1963, de când datează şi o întâmplare reală povestitită de Gheorghe Ungureanu, un bătrân de aproape 80 de ani, fost primar la Izvorul Alb, pe atunci comună de sine stătătoare.   

   

„În acel an, un izvoran, Ion Cobuz, tractorist forestier s-a gândit cum să-şi ducă tractorul de la Buhalniţa la Izvoru Alb fără să mai ocolească prin Izvorul Muntelui. Omul voia să ajungă mai repede acasă. Şi ce i-a trecut prin cap? A băgat tractorul în viteza întâi, i-a dat drumul singur, iar el a mers în urmă, la ceva distanţă, ca în caz de, Doamne fereşte!, s-ar fi întâmplat să se rupă gheaţa, măcar el să scape. Şi-a ajuns cu bine. La început i-am zis că-i nebun, dar pe urmă l-am făcut eroul satului. Asta-n glumă, când ne întâlneam seara la cârciumă la un rachiu“, povesteşte Gheorghe Ungureanu din Bicaz.

În acele ierni cu ger năprasnic, oamenii obişnuiau să treacă lacul la picior, fără să se teamă că gheaţa s-ar putea rupe. Mulţi îşi cărau fânul cu „sanciul” acasă. Totuşi, muntenii aveau şi măsuri de precauţie. 

„Dimineaţa, pe lună plină, bărbaţii din Izvoru Alb plecau la lucru, scurtându-şi drumul tot peste gheaţă. Ca să nu cadă în vreo copcă de-a pescarilor, luau cu ei câte o beldiuţă, un băţ mai gros, pe care-o ţineau sub braţ. Dacă s-ar fi întâmplat să cadă-n apă, beldia ar fi rămas pe gheaţă, iar omul prins de ea s-ar fi tras afară“, mai spune nea Ghiţă Ungureanu. 

Ultimii ani când lacul de la Bicaz a îngheţat complet a fost în 2012 şi 2010.

Lacul îngheţat în 2010: (FOTO: Monitorul de Neamţ):

image
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite