Doi funcționari publici, reținuți în dosarul miilor de documente de identitate românești false obținute de ruși, ucraineni și moldoveni

0
0
Publicat:

Doi funcționari publici au fost reținuți în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Parchetul General/FOTO: Facebook
Parchetul General/FOTO: Facebook

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals informatic în formă continuată şi luarea de măsuri preventive faţă de patru persoane, respectiv:

- pentru doi funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor a fost dispusă măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore;

- pentru alţi doi funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Amintim că marți, 1 iulie, au fost efectuate 206 percheziții la sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice din orașul Săveni, județul Botoșani, acuzate de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals informatic de către funcţionari publici, precum şi cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Activităţile operative sunt realizate într-o cauză penală în care se desfăşoară cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals informatic de către funcţionari publici de pe raza judeţului Botoşani, precum şi cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Ancheta vizează destructurarea unei reţele care, prin intermediul unor funcţionari publici dintr-un serviciu de evidenţa populaţiei şi o primărie, a obţinut documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina si Republica Moldova.

Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar şi la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data naşterii, locul naşterii, totul cu scopul obţinerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identităţii, a cetăţeniei române şi, după caz, a domiciliului sau a reşedinţei în România”, precizează Parchetul ICCJ.

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv 7000 de persoane născute în Rusia, Ucraina, Republica Moldova sau alte foste state sovietice.

Potrivit Antena 3 CNN, una din persoanele care a beneficiat de un asemenea document ar fi românul acuzat că este autorul atacului asupra casei premierului Keir Starmer. Deși a fost prezentat ca fiind român, tânărul este un cetățean ucrainean care vorbește doar limba rusă.

Botoşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite