De ce îşi iau zilele sinucigaşii. Explicaţia precisă a psihiatrului care a studiat dosarul bolilor mintale ale lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistii investighează o sinucidere FOTO Adevărul
Poliţistii investighează o sinucidere FOTO Adevărul

În 2014, numărul sinuciderilor s-a dublat la Botoşani faţă de media ultimilor 10 ani. Psihiatrul Nicolae Vlad, specialist de renume naţional, vine cu explicaţii şi detalii privind natura celor care decid să-şi curme viaţa.

În anul 2008, la Botoşani se înregistra o situaţie îngrijorătoare. Peste 60 de botoşăneni şi-au pus capăt zilelor prin metode brutale, fie prin spânzurare, fie prin eviscerare sau secţionarea arterelor din zona gâtului. Despre anul 2008 se vorbea ca despre anul sinucigaşilor. 

În 2014, la şase ani diferenţă, recordul macabru a fost doborât. Anul trecut au fost înregistrate 70 de sinucideri în judeţul Botoşani, aproape dublu faţă de media din ultimii 10 ani, adică 38 de sinucideri pe an. 

Moartea celor care au vrut să-şi încheie socotelile cu viaţa a fost extrem de brutală: incendieri, secţionări de organe sau spânzurare. Din punctul de vedere al psihiatrilor, raportând la numărul populaţiei, Botoşaniul s-ar afla pe primul loc la sinucideri în Moldova, în anii de „vârf“ cum a fost 2008 sau 2014.

Patru sinucideri într-o săptămână

Anul 2015 a început în acelaşi registru, în ultima săptămână au avut loc patru sinucideri. Cronica celor patru sinucideri este cumplită: o tânără de 26 de ani s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc-turn, un tânăr de 17 ani de la seminarul teologic din Dorohoi s-a spânzurat în casa bunicilor lăsând şi instrucţiuni despre cum să fie îmbrăcat la înmormântare şi la ce capelă să fie depus, un bătrân de 86 de ani s-a spânzurat din cauza singurătăţii, iar un bărbat de 38 de ani şi-a pus gâtul în ştreang fiindcă nevasta l-a ameninţat cu divorţul

În aceeaşi săptămână a mai fost înregistrată şi o tentativă de suicid, un tânăr fiind salvat la timp după ce a

psihiatru nicolae vlad

înghiţit voluntar o substanţă toxică folosită de veterinari pentru a curăţa animalele de purici. Băiatul se află internat în spital şi a supravieţuit miraculos, după două zile la reanimare.

De ce se sinucid oamenii

Psihiatrul botoşănean Nicolae Vlad (foto dreapta), cel care a studiat dosarul medical al bolilor mintale atribuite lui Eminescu, spune că există un profil al sinucigaşului şi o matriţă pe care o urmează aproape fără excepţie. Comportamentul acestora depistat la timp de rude le poate salva viaţa. Principalul motiv al sinuciderilor din ultima vreme nu este dat, în primul rând, de problemele materiale. 

Bineînţeles, spune psihiatrul, şi neajunsurile financiare figurează pe lista motivelor. Cu toate acestea, principalele cauze sunt inadapatarea în societate a tinerilor, problemele în cuplu, apărute la muncă în străinătate în cazul adulţilor, singurătate sau, pur şi simplu, sentimenul de inutilitate, în cazul vârstnicilor. 

„Depresiile sunt principala cauză, determinată de factori multipli. Este vorba şi despre nivelul de trai extrem de scăzut. Oamenii văd că nu se mai descurcă de pe o zi pe alta, banii sunt tot mai puţini şi mulţi recurg la gestul final. Sunt mulţi sinucigaşi care au tulburări de personalitate sau sunt persoane introvertite, au probleme de integrare socială. Apoi sunt familiile asimetrice, destrămate de distanţa mare dintre soţi, unul sau celălalt plecaţi la muncă în străinătate, îl fac de multe ori pe unul dintre ei să încerce să se sinucidă, mai ales când apare suspiciunea unei infidelităţi. De obicei, astfel de cazuri lasă traume severe asupra copiilor, care pot deveni ei înşişi sinucigaşi“, declară psihiatrul doctor Nicolae Vlad, de la Spitalul de Psihiatrie Botoşani.

Sinucigaşi cu sânge rece

Psihiatrii spun că un sinucigaş nu acţionează aproape niciodată la primul impuls. Îşi planifică cu grijă acţiunile şi nu are mintea înceţoşată. Din contră, sunt foarte raţionali. 

„Sinuciderea este un act voluntar, este bine gândit, este făcut în deplină cunoştinţă de cauză, nu în urma unui delir sau a unui impuls de moment. Se deosebeşte sinuciderea pacienţilor care au afecţiuni psihice, fiind vorba despre sinucideri cu o motivaţie delirantă, halucinatorie. Sinuciderea se produce în mod deliberat, ştiind clar ceea ce se va intâmpla. De fapt, asta îşi şi doreşte persoana care vrea să se sinucidă, să moară. De obicei, sinucigaşii îşi pregătesc totul, lasă mesaje scrise şi mai ales se asigură că nu sunt întrerupţi. În cazul tentativelor de sinucidere, îşi lasă involuntar o portiţă de scăpare, involuntar nu îşi doresc să moară. În momentul în care dorinţa de a muri este puternică, se asigură că moartea va surveni, fără nicio întrupere”, adaugă Nicolae Vlad. 

Din spusele specialistului botoşănean reiese că cei mai hotărâţi sinucigaşi sunt bărbaţii. Aceştia aleg metodele cele mai dure, chiar sadice, de a-şi lua zilele. ”Femeile, de regulă, recurg la tentative de sucid. Bărbaţii, în schimb, când vor să se sinucidă recurg la metode dure, care să nu lase nicio şansă de scăpare. Bărbaţii folosesc metode deosebit de sângeroase şi lasă mesaje macabre, în care explică şi planifică totul după moartea lor. Cei mai educaţi folosesc metodele cele mai brutale”, spune medicul psihiatru.

Cum pot fi opriţi sinucigaşii la timp

Psihiatrii spun că, mai ales în cazul tinerilor, actul fatal ar putea fi evitat dacă familia sau cei apropiaţi dau atenţie semnalelor transmise involuntar de aceştia. Un comportament bizar, introvertire, secretomanie sau stări de tristeţe de lungă durată, aparent fără motiv, pot constitui semnale. Totodată, sinucigaşii, de cele mai multe ori, recurg iniţial la tentative de suicid. Unele minore, trecute cu vedere de cei apropiaţi, dar care pot duce în cele din urmă la o tragedie. 

”Sunt semnalele pe care orice om le trage la un moment dat, că doreşte să fie ajutat de cei din jur. Mai ales dacă este introvertit nu se va plînge, dar sunt semnale vizibile că acel om cere ajutor în felul lui. Există şi tentativele de suicid sau ameninţările cu suicidul care nu sunt luate în seamă sau sunt tratate cu superficialitate sau neîncredere. Numai că, la un moment dat, cei care repetă de multe ori tentativa sau ameninţă că se vor sinucide, o vor face. Şi asta în cazul în care la semnalele lor de ajutor cei din jur nu răspund. Acel om ajunge disperat, fără speranţă. Ei trebuie ajutaţi să depăşească trauma prin care trec la momentul respectiv”, spune doctorul Vlad.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Tragedie într-o comună botoşăneană: Un bărbat s-a spânzurat fiindcă soţia voia să divorţeze. Valul sinuciderilor continuă la Botoşani

Detalii sadice într-un bilet de adio: tânărul de la Seminarul Teologic din Dorohoi, care s-a spânzurat, le-a lăsat scris rudelor cum să îl îngroape

Un viitor preot s-a spânzurat în casa bunicilor. Este al doilea caz de suicid la Botoşani în mai puţin de 24 de ore

Sfârşit tragic pentru o studentă din Botoşani: s-a aruncat de pe un bloc cu 10 etaje. Tânăra a blocat toate intrările pentru a nu fi salvată


Cum era, cu adevărat, Mihai Eminescu. Secretele geniului: sindromul bipolar, mania, depresia şi vocea care cucerea

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite