Criza locurilor de veci scoate morţii din pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Cimitirul Pacea din Botoşani mai sunt doar 100 de locuri de veci FOTO Cosmin Zamfirache
În Cimitirul Pacea din Botoşani mai sunt doar 100 de locuri de veci FOTO Cosmin Zamfirache

Societatea care administrează cimitirele din Botoşani a luat, anul trecut, o hotărâre care i-a scandalizat pe locuitori: morţii pentru ale căror morminte nu se mai plăteşte taxa de concesionare vor fi exhumaţi, iar alţii le vor lua locul. Asta pentru că cimitirul nu mai are locuri.

La Cimitirul Pacea din Botoşani mai sunt doar 100 de morminte libere, iar lunar trec la cele veşnice peste 30 de oameni. În aceste condiţii, şefii Urban Serv, societatea subordonată Consiliului Local Botoşani care administrează cimitirele, au propus măsuri extreme. Într-o primă fază, societatea nu a mai concesionat locuri de veci personanelor care voiau să se asigure dinainte că vor avea unde să fie îngropaţi. „Se concesionează numai în cazul decesului, la solicitarea rudelor. Formalităţile sunt grăbite pentru a nu sta prea mult defunctul în capelă“, a declarat Simion Drelciuc, directorul Urban Serv.

Decizia, legală

Chiar şi aşa, în curând capacitatea celor două cimitire din oraş va fi depăşită. Astfel, administratorul va fi obligat să pună în aplicare o decizie luată anul trecut, aceea prin care morţii de ale căror morminte nu mai are nimeni grijă şi la care a expirat perioada de concesionare plătită vor fi exhumaţi şi înlocuiţi cu un alt defunct.

„Mormintele pentru care nu s-a mai achitat taxă şi sunt lăsate în paragină vor fi reconcesionate. Va fi exhumat defunctul şi rămăşiţele sale vor fi îngropate la picioarele celui care îi va lua locul“, a explicat Drelciuc.

cimitir botosani


Decizia este legală dacă şefii Urban Serv anunţă timp de trei luni în presa locală numele defuncţilor abandonaţi de rude. Totodată, vor fi trimise acasă rudelor identificabile adrese prin care sunt întrebaţi dacă vor să reconcesioneze locurile bunicilor, străbunicilor sau ale părinţilor. „Vom anunţa trei luni în presă, numele şi poziţia mormântului pentru a fi identificate. După aceea, vom trece la reconcesionare“, adaugă directorul de la Urban Serv.

Încă o slujbă, de reînhumare

Nici măcar reprezentanţii Bisericii nu au nimic împotriva exhumării, atâta timp cât se face o slujbă suplimentară la dezgroparea mortului şi apoi la reînhumare. „Rămăşiţele pământeşti vor fi depuse într-un săculeţ alb şi va fi făcută şi o slujbă de reînhumare, totul conform canoanelor“, a explicat părintele Partenie de la Biserica Vovidenia din Botoşani. În schimb, botoşănenii sunt revoltaţi de noua măsură. „Nu este creştinesc aşa ceva. Pentru ce să îl scoată? Să îl lase acolo“, a spus Maria Balan, o pensionară.



Anunţurile cu exhumarea au avut totuşi efectul scontat. Sute de botoşăneni au venit pentru a prelungi actul de concesionare. În numai o lună, s-au făcut peste 336 de reconcesionări. Această procedură se face pe o perioadă de 15, 25 sau 40 de ani. În funcţie de zonă diferă şi tarifele. Un preţ mediu pentru un loc de veci concesionat pe o perioadă de 15 ani este de 800 de lei. Deocamdată, măsura exhumării încă nu a fost aplicată în cimitirele botoşănene, dar în lipsa unei soluţii, în acest an
va fi cu siguranţă pusă în practică.  

cimitir botosani
cimitir botosani

Un cimitir nou, în proiect

Şefii din Primăria Botoşani susţin că fac eforturi pentru a nu se ajunge la scoaterea morţilor din groapă. „Ne străduim să facem în timp util un nou cimitir. Este vorba de o extindere a Cimitirului Eternitatea. Ar rezolva această problemă a locurilor de veci. Avem terenul chiar şi un plan de acţiune. Rămâne doar să ne grăbim cu tot ce înseamnă măsurători şi execuţie a lucrărilor. Ar trebui, în cel târziu un, să fim gata“, a declarat viceprimarul municipiului Botoşani Cosmin Andrei.

Noul cimitir, proiectat în prelungirea Cimitirului Eternitatea, va avea o suprafaţă de peste şase hectare, cu mii de locuri de veci. Până atunci însă, la Botoşani criza locurilor de veci contiună, iar reprezentanţii societăţii Urban Serv scriu somaţii peste somaţii în speranţa că nu vor ajunge totuşi să evacueze până şi morţii din groapă. În acest moment, Cimitirul Eternitatea are o suprafaţă de şase hectare, iar Cimitirul Pacea, unde deficitul este cel mare, are o suprafaţă de cinci hectare.

Articole pe aceeaşi temă
 

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite