Cele mai puternice trei femei ale lumii.  Au dus războaie, au avut sute de milioane de supuşi şi au reformat societatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împărăteasa Maria Tereza a fost una dintre cele mai puternice femei ale lumii FOTO Adevărul
Împărăteasa Maria Tereza a fost una dintre cele mai puternice femei ale lumii FOTO Adevărul

De-a lungul istoriei, deşi în multe culturi şi civilizaţii nu se bucurau de drepturi politice sau sociale extinse, femeile au ajuns să domine lumea bărbaţilor.

De-a lungul istoriei, în multe culturi şi civilizaţii femeile au fost, din punct de vedere social şi politic, în urmbra bărbaţilor. Marii comandanţi militari, lideri religioşi sau politici au hotărât soarta lumii şi a popoarelor. Au fost însă şi cazuri de femei care au reuşit să domine într-o lume a bărbaţilor. Nu numai că au condus imperii uriaşe, dar au întreprins şi campanii militare, au reformat societatea şi au schimbat lumea.

Regina care a transformat Egiptul într-o super-putere

Una dintre cele mai puternice femei din istorie a fost Hatshepsut. A fost o femeie-faraon a Egiptului Antic. O raritate care a uimit lumea antică. Mai mult decât atât, a fost considerată unul dintre cei mai de succes lideri ai Egiptului. A fost unul dintre faraonii dinastiei a 18 a care a condus Egiptul de la sfârşitul secolului al XVI lea îHR până în anul 1482. Hatşepsut, singura femeie faraon din Egipt, a fost descrisă drept ambiţioasă, puternică şi educată. A fost fiica faraonului Tutmes I. Totodată s-a căsătorit cu propriul frate, Tutmes al II lea, devenind regină a Egiptului. După moartea faraonului, pe tron a urcat fiul ei Tutmes al III lea. 

Acesta era însă prea tânăr pentru a conduce, iar Hatşepsut a devenit regentă. În al doilea an de domnie, Hatşepsut a devenit însă faraon, preluând controlul guvernării. Şi-a justificat acţiunea, spunând că este reîncarnarea zeului Amun. A reformat societatea egipteană şi a construit un templu splendid la Deir al Bahari, supranumit ”Splendoarea splendorilor”. Hatşepsut a iniţiat inclusiv campanii militare în Nubia şi ţările vecine, extinzând influenţa Egiptului în toată zona şi transformându-l într-o super putere. Şi asta în condiţiile în care a reuşit să revitalizeze toate arterele comerciale. După moartea sa, fiul ei, Tutmes al III lea, a dorit să o şteargă din istoria Egiptului, ca răzbunare pentru înlăturarea sa de la tron. 

Împărăteasa ”iluminată„ din centrul Europei

O altă femeie deosebit de puternică care şi-a lăsat amprenta asupra istoriei a fost Maria Tereza a Austriei. S-a născut în 1717 în Imperiul Habsburgic şi a fost fiica împăratului romano-german Carol al VI lea. Maria Tereza a fost descrisă ca fiind un copil serios şi îndreptat către educaţie şi artă. A fost foarte bine educată şi a studiat dansul, pictura, muzica şi literatura. Totodată avea o pasiune pentru trasul cu arcul. Încă de la 14 ani, Maria Tereza a fost lăsată să participe la întâlnirile de consiliu, dar nu a fost niciodată învăţată cum să conducă un imperiu. De altfel, fiind prima femeie pe tronul Habsburgilor şi fără un moştenitor băiat, tatăl acesteia s-a chinuit la nivel diplomatic să-i aranjeze recunoaştere la succesiune. A şi reuşit, iar după moartea sa, Maria Teresa a urcat pe tron în 1740. 

La numai 23 de ani, tânăra împărătească s-a trezit în fruntea unui imperiu multietnic cu numeroase probleme. Printre altele, trezoreria era goală, sărăcită de viaţa luxoasă a tatălui ei. Totodată Imperiul era înconjurat de inamici puternici şi avea o armată slăbită şi prost echipată. Tânăra regină avea deja doi copii şi era însărcinată cu al treilea când a luat tronul. Era însă o femeie aşa cum nu mai văzuseră aproape niciodată liderii europeni din acel veac. Maria Tereza nu numai că nu a cedat, dar a început, cu o mână de fier, o politică de reforme greu de imaginat. A investit masiv în educaţie şi a fondat Academia Regală de Ştiinţe şi Literatură din Bruxelles. Totodată a investit sume consistente în dezvoltarea medicinei. 

A oferit finanţări uluitoare Universităţii din Viena pentru cercetarea în domeniul medicinei şi modernizarea spitalelor. A introdus obligativitatea educaţiei şi totodată a interzis arderea vrăjitoarelor pe rug şi a torturii. Mai mult decât atât, a interzis pedeapsa cu moartea. Totodată, Maria Teresa a reuşit să menţină imperiul la statutul de super-putere şi atunci când a fost atacată de rivalii din Imperiul Romano-German. Mai precis în anul înscăunării Fredrick al II lea de Brandenburg nu a recunoscut-o pe Maria Tereza ca moştenitoare a tronului şi a pornit războiul de Succesiune în Austria. 

Acesta a invadat Silezia, o bogată provincie, şi a format o alianţă cu Bavaria, Saxonia, Franţa şi Spania contra Mariei Tereza. Culmea, tînăra împărăteasă a reuşit să respingă atacurile şi să păstreze şi Silezia. Războiul s-a încheiat în 1748. Pentru a rezista altor atacuri, Maria Tereza a dublat efectivul militar şi a crescut taxele tocmai pentru a echipa corespunzător această uriaşă armată, Mai mult decât atât, la nivel diplomatic a reuşit să se alieze cu Franţa, duşmanul tradiţional al Austriei. Maria Tereza a avut nu mai puţin de 16 copii.

Regina care a domnit peste şase continente

Probabil cea mai puternică femeie din istorie, aşa cum o consideră mulţi specialişti, a fost regina Victoria a Marii Britanii. Aceasta s-a născut în 1819 în Londra şi a fost fiica Prinţului Eduard, duce de Kent, fiu al regelui George al III lea. Mama sa a fost nemţoaică. Mai precis era vorba despre Victoria de Saxa Coburg. În 1820 au murit atât bunicul, regele George al III lea, cât şi tatăl Victoriei. A fost crescută de mama ei, într-un spirit german, educată, dar şi disciplinată. A luat tronul la numai 18 ani, atunci când au murit toţi unchii ei, fără urmaşi. A domnit nu mai puţin de 63 de ani, iar această perioadă, mai ales pentru influenţa şi prosperitatea ei, a fost numită ”epoca victoriană”. La numai 18 ani, Victoria I a avut puterea să conducă un imperiu colonial. 

L-a extins în aşa măsură încât a ajuns să fie o adevărată împărătească pe 6 continente, adică peste 14 milioane de mile pătrate. La apogeu, imperiul Victoriei controla ţări precum Australia, Noua Zeelandă, Canada, India, Africa de Sud şi numeroase alte ţări africane, oceanice şi asiatice. Regina Victoria a avut nu mai puţin de 458 de milioane de supuşi. Influenţa reginei s-a întins în toate domeniile vieţii, de la modă, arhitectură la stil de viaţă şi până la politică, tot acest trend fiind numit ”victorian”. A realizat totodată reforme politice, administrative şi sociale masive, în teritoriile controlate. 

În 1838 a susţinut un act în Parlament prin care a reuşit abolirea şi interzicerea sclaviei în Imperiul Britanic. În 1847, prin intermediul altui act, a redus numărul de ore muncite în industria textilă, introducând un program de lucru modern, în favoarea muncitorului. Mai mult decât atât, în 1884, regina Victoria a dat drept de vot aproape fiecărui cetăţean englez de sex masculin. Mai precis aveau drept de vot toţi proprietarii de locuinţe. Victoria I a avut nouă copii cu soţul ei, Prinţul Albert de Saxa-Coburg şi văr primar în acelaşi timp, şi numai puţin de 34 de nepoţi, fiind poreclită ”bunica Europei”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum a fost primul Crăciun pentru Meghan Markle în sânul Familiei Regale. Prinţul Harry: „E familia pe care nu a avut-o niciodată“

FOTO Destinul bisericii de la Mărăşti: bombardată de Armata Română în Primul Război Mondial, reclădită sub domnia Regelui Mihai

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite